Νέα μελέτη δείχνει ότι η 3D εκτύπωση θα μπορούσε να βελτιώσει τη σκέψη και τη δημιουργικότητα των παιδιών

//Νέα μελέτη δείχνει ότι η 3D εκτύπωση θα μπορούσε να βελτιώσει τη σκέψη και τη δημιουργικότητα των παιδιών

Νέα μελέτη δείχνει ότι η 3D εκτύπωση θα μπορούσε να βελτιώσει τη σκέψη και τη δημιουργικότητα των παιδιών

Όταν σκεφτόμαστε το μέλλον της κοινωνίας και της ανθρωπότητας γενικότερα, τους θεμελιώδεις λίθους για την επιτυχημένη δόμηση της βάσης για ένα καλύτερο αύριο, η πρώτη λέξη που ηχεί στα αυτιά μας είναι και πρέπει να είναι τα «παιδιά». Όχι γιατί εμείς και ο κάθε ενήλικας δεν μπορούμε ή δεν έχουμε τις ικανότητες να κάνουμε την προσωπική μας υπέρβαση ώστε όλοι μαζί από κοινού να ξεπεράσουμε τα σημερινά εμπόδια και να ατενίσουμε το μέλλον χωρίς παρωπίδες. Να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο, αφήνοντας μια ουσιαστική κληρονομιά στους απογόνους μας. Ναι, προφανώς και μπορούμε αν το θελήσουμε. Όμως τίποτα δεν μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο σύμμαχο σε αυτό από τα ίδια μας τα παιδιά. Όχι αποκλειστικά τα βιολογικά, αλλά όλα μαζί στο σύνολό τους, καθώς αυτά είναι που θα λάβουν τη σκυτάλη της δημιουργίας ενός ομορφότερου κόσμου, γεμάτου «χρώματα», αφήνοντας πίσω οριστικά την ασπρόμαυρη εικόνα της δυστυχίας, της μιζέριας και των πολέμων.

Νέα μελέτη δείχνει ότι η 3D εκτύπωση θα μπορούσε να βελτιώσει τη σκέψη και τη δημιουργικότητα των παιδιών 1ae36b7099f52fe4a91402ffb7118603 hippie peace hippie life

Πώς όμως θα γαλουχηθούν για κάτι τέτοιο; Σίγουρα τον καθοριστικότερο ρόλο θα παίξει το υγιές οικογενειακό περιβάλλον, όμως δεν φτάνει μόνο αυτό. Από τα πρώτα σχολικά τους χρόνια, ο «δεύτερος» γονέας είναι σαφέστατα ο δάσκαλός τους. Είναι εκείνος που θα τους μεταφέρει την απαραίτητη γνώση. Αυτός που θα κεντρίσει τα ενδιαφέροντά τους και θα συμβάλει στο «χτίσιμο» της προσωπικότητάς τους για να γίνουν πάνω από όλα καλύτεροι άνθρωποι και να μπορέσουν να προσφέρουν τα μέγιστα όταν θα αποτελέσουν σαν ενήλικες πλέον, ένα ενεργό και αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας. Όλα λοιπόν, αναμφισβήτητα, ξεκινούν ακριβώς από εκεί. Από τα σχολικά χρόνια. Το πόσο δημιουργικά και εμπλουτισμένα θα είναι σε ουσιαστική γνώση και δεκτικότητα των κατάλληλων ερεθισμάτων, ώστε το κάθε παιδί να καταφέρει να προσδιορίσει όσο γίνεται πιο νωρίς τι είναι αυτό που θέλει και με ποιον τρόπο θα καταφέρει να το ακολουθήσει στη ζωή του.

Νέα μελέτη δείχνει ότι η 3D εκτύπωση θα μπορούσε να βελτιώσει τη σκέψη και τη δημιουργικότητα των παιδιών Photo Mar 30 10 31 48 AM

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Macquarie στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας πραγματοποίησαν μια μελέτη που στοχεύει στην εκδήλωση της δημιουργικότητας. Την πηγαία βάση για την ανάπτυξη του προσανατολισμού του κάθε παιδιού από τα πρώτα χρόνια του δημοτικού σχολείου. Έναν τρόπο για να δοθούν τα κατάλληλα ερεθίσματα, ώστε ο εγκέφαλος των συνεχιστών της ανθρωπότητας να διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες και κατ’ επέκταση να καταφέρει να βρει τον δρόμο και τον ρόλο του στην κοινωνία, μειώνοντας όσο περισσότερο γίνεται τις πιθανότητες για μια ενδεχόμενη απόρριψη από αυτήν, με τις συνέπειες αν κάτι τέτοιο συμβεί, να είναι καταστροφικές για το άτομό του. Η μελέτη διήρκεσε από τον Αύγουστο του 2017 έως τον Ιούλιο του 2018, με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Macquarie να συνεργάζεται με το Τμήμα Εκπαίδευσης της Νέας Νότιας Ουαλίας και τα δημοτικά σχολεία του Δυτικού Καρλίνγκφορντ, Parramatta και Oatlands.

Νέα μελέτη δείχνει ότι η 3D εκτύπωση θα μπορούσε να βελτιώσει τη σκέψη και τη δημιουργικότητα των παιδιών Purpose 3

Η ερευνητική μελέτη αρχικά εξέτασε με ποιον τρόπο η 3D σχεδίαση και η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης θα μπορούσαν να ενισχύσουν αποτελεσματικά τη μάθηση και τη διδασκαλία. Στη συνέχεια οι 27 εκπαιδευτικοί που έλαβαν μέρος στο εγχείρημα επικεντρώθηκαν στον τρόπο με τον οποίο το κάθε παιδί κατανόησε και εκμεταλλεύτηκε τις δυνατότητες της τρισδιάστατης εκτύπωσης για να δώσει υλική υπόσταση στις εικονικές δημιουργίες του. Στο εγχείρημα αυτό έλαβαν μέρος 500 μαθητές και τα αποτελέσματα ήταν θετικά και πέρα των προσδοκιών. Η ανάπτυξη της δημιουργικότητας των παιδιών, της δομημένης κριτικής σκέψης, των σχεδιαστικών ικανοτήτων, των ψηφιακών δεξιοτήτων και της επίλυσης προβλημάτων, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, αναλογιζόμενοι πάντα το σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα της έρευνας. Επίσης, το εγχείρημα αυτό διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της εμπιστοσύνης στον εαυτό τους, βρίσκοντας μεγαλύτερη απήχηση στους λιγότερο «ικανούς» μαθητές.

Νέα μελέτη δείχνει ότι η 3D εκτύπωση θα μπορούσε να βελτιώσει τη σκέψη και τη δημιουργικότητα των παιδιών growing young blog

Μακάρι το παραπάνω έργο να αποτελέσει τρανό παράδειγμα και να δώσει το έναυσμα για την ουσιαστική βελτίωση αρκετών πτυχών του εκπαιδευτικού συστήματος σε πολλές χώρες του κόσμου. Έχουμε τη γνώση, διαθέτουμε και τα μέσα. Αρκεί να το θελήσουμε για να γίνει πράξη.

Νέα μελέτη δείχνει ότι η 3D εκτύπωση θα μπορούσε να βελτιώσει τη σκέψη και τη δημιουργικότητα των παιδιών world slide

Η μελέτη συντάχθηκε από ερευνητές του Τμήματος Εκπαιδευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Macquarie. Έλαβαν μέρος, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Matt Bower, ο Dr Michael Stevenson, ο Καθηγητής Garry Falloon, η Δρ Anne Forbes και η Ελληνίδα Dr Maria Hatzigianni.

 

 

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος