Νέο, 3D εκτυπωμένο υλικό, με αυξημένες αντικραδασμικές ιδιότητες

/, Υλικά & Νήματα (Filaments)/Νέο, 3D εκτυπωμένο υλικό, με αυξημένες αντικραδασμικές ιδιότητες

Νέο, 3D εκτυπωμένο υλικό, με αυξημένες αντικραδασμικές ιδιότητες

Επιστήμονες και ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Surrey στην Αγγλία, του Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη και του αντίστοιχου της Καλιφόρνιας, συνεργάστηκαν προκειμένου να αναπτύξουν από κοινού ένα επαναστατικό 3D εκτυπωμένο υλικό με αξιοσημείωτες ιδιότητες. Οι κύριες και βασικότερες από αυτές είναι η χαρακτηριστική υψηλή ακαμψία και η δυνατότητα της απόσβεσης κραδασμών. Το νέο υλικό, του οποίου η αντοχή στη μηχανική παραμόρφωση μπορεί άνετα να συγκριθεί με εκείνη του μετάλλου, είναι ταυτόχρονα αρκετά εύκαμπτο ώστε να αντέχει και να απορροφά με επιτυχία μια σειρά από ισχυρούς κραδασμούς. Κορυφαίες ιδιότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν την επανάσταση και να αλλάξουν ριζικά τη βιομηχανία κατασκευής αυτοκινήτων προς το καλύτερο, τονίζουν οι επιστήμονες.

Νέο, 3D εκτυπωμένο υλικό, με αυξημένες αντικραδασμικές ιδιότητες 668596557

Η νέα 3D εκτυπωμένη υλοποίηση παρουσιάζει μια εντυπωσιακή αρχιτεκτονική. Αποτελείται ουσιαστικά από δύο διαφορετικού είδους πλέγματα, τα οποία ναι μεν μπορούν και κινούνται κατά μία έννοια ανεξάρτητα μεταξύ τους, είναι όμως άρρηκτα συνδεδεμένα το ένα με το άλλο. Με τον τρόπο αυτό η ομάδα κατάφερε και υλοποίησε έναν σχεδόν αδύνατο συνδυασμό. Προκειμένου να γίνει πιο κατανοητό, θα μπορούσαμε να δώσουμε τον χαρακτηρισμό «υλικό μέσα στο υλικό».  Για να το πετύχει αυτό, η ομάδα χρησιμοποίησε τεχνητά 3D εκτυπωμένα «φύλλα» με επιλεγμένες, μη δεσμευμένες μεταξύ τους ίνες, επιτρέποντας στο εσωτερικό να έχει τη δυνατότητα να μετακινείται και να απορροφά τους κραδασμούς, ενώ την ίδια στιγμή το περιβάλλον υλικό παραμένει άκαμπτο και σταθερό.

Νέο, 3D εκτυπωμένο υλικό, με αυξημένες αντικραδασμικές ιδιότητες future cars to be made from revolutionary 3d printed vibration proof material 1

«Η ιδέα της δημιουργίας ενός σύνθετου υλικού που καταφέρνει και λύνει το παράδοξο της ακαμψίας και της ταυτόχρονης απόσβεσης των κραδασμών, αρχικά θεωρήθηκε σαν κάτι αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Όμως καταφέραμε και σπάσαμε τους φραγμούς, υλοποιώντας ένα από τα πιο ριζοσπαστικά υλικά στην ιστορία της προσθετικής κατασκευής και όχι μόνο. Είμαστε μπροστά σε μια συναρπαστική εξέλιξη που θα μπορούσε να κλονίσει θετικά και να εξελίξει την παγκόσμια βιομηχανία κατασκευής αυτοκινήτων, τρένων και αεροδιαστημικής», δήλωσε ο Δρ Στέφαν Σζινισέφσκι, Επίκουρος Καθηγητής Υλικών και Δομικών στοιχείων στο Πανεπιστήμιο του Surrey.

Νέο, 3D εκτυπωμένο υλικό, με αυξημένες αντικραδασμικές ιδιότητες Transportation Main

Όσον αφορά τον συντελεστή απόσβεσης κραδασμών, το νέο υλικό μπορεί να συγκριθεί με τις ιδιότητες που παρουσιάζουν τα πολυμερή, με τη μεγάλη διαφορά ότι είναι πορώδες και έχει πολύ υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία χρήσης. Αναλογιζόμενοι τα δεδομένα αυτά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το νέο τους δημιούργημα θα μπορούσε να ανοίξει νέους τεχνολογικούς δρόμους στην κατασκευή υπερσύγχρονων αμαξοστοιχιών, αυτοκινήτων και αεροσκαφών, προσφέροντας στους επιβάτες μια απαράμιλλη εμπειρία ταξιδιού, ελαχιστοποιώντας ή ενδεχομένως μηδενίζοντας τους ενοχλητικούς κραδασμούς κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών τους.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος