“Otzi…the ice man”, η 5.300 ετών μούμια «ξαναζεί» μέσα από τη 3D εκτύπωση

//“Otzi…the ice man”, η 5.300 ετών μούμια «ξαναζεί» μέσα από τη 3D εκτύπωση

“Otzi…the ice man”, η 5.300 ετών μούμια «ξαναζεί» μέσα από τη 3D εκτύπωση

Στους περισσότερους, ο συνδυασμός της πρωτοποριακής τεχνολογίας της 3D εκτύπωσης με την κατανόηση των ιστορικών και αρχαιολογικών ευρημάτων ακούγεται εξωπραγματικός. Στην πραγματικότητα όμως αποδεικνύεται περίτρανα ότι είναι μια πολύ χρήσιμη τεχνολογία και ήδη αρκετοί ερευνητές και αρχαιολόγοι έχουν αποκτήσει καλύτερη γνώση και επιτύχει μεγαλύτερη λεπτομέρεια στις αναλύσεις τους, έχοντας σαν βοηθό έναν 3D εκτυπωτή. Αρκεί να θυμηθείτε πως ένας αρχαιολόγος χρησιμοποίησε ένα τρισδιάστατο εκτυπωμένο αντίγραφο ενός υποτιθέμενου δόρατος ηλικίας 2.000 ετών, για να αποδείξει τελικά ότι δεν επρόκειτο για δόρυ, αλλά για ένα διαφορετικής φύσεως αρχαίο αντικείμενο.

otzi-the-ice-man-mummy-given-new-life-through-materialises-medical-3d-printers-1  “Otzi…the ice man”, η 5.300 ετών μούμια «ξαναζεί» μέσα από τη 3D εκτύπωση otzi the ice man mummy given new life through materialises medical 3d printers 1Με τη συνεργασία μεταξύ Βέλγων εμπειρογνωμόνων στη 3D εκτύπωση και του παλαιο – καλλιτέχνη Gary Staab, ήρθε εις πέρας ένα δύσκολο και ξεχωριστό εγχείρημα. Η δημιουργία ενός πιστού 3D εκτυπωμένου αντίγραφου του Otzi (the ice man), της πιο διάσημης φυσικής μούμιας του κόσμου. Μια αξιοσημείωτη ιστορία την οποία παρουσίασε πολύ πρόσφατα σε ντοκιμαντέρ το κανάλι Nova PBS. Ο “Otzi the ice manανακαλύφθηκε το 1991 στην κορυφή του “Τιρόλου” των βορειο – Ιταλικών Άλπεων. Ο θάνατός του χρονολογείται περίπου στα 5.300 χρόνια πριν. Η κατάσταση στην οποία βρέθηκε, παρόλο που είχαν μεσολαβήσει μερικές χιλιετίες, είναι η αρτιότερη στα χρονικά, δεδομένου ότι οι διαδικασίες φθοράς και αποσύνθεσης του σώματος επιβραδύνθηκαν σε τεράστιο βαθμό, λόγω του ότι παρέμεινε θαμμένος στον πάγο από τη στιγμή του θανάτου του έως και σήμερα.

otzi-the-ice-man-mummy-given-new-life-through-materialises-medical-3d-printers-3  “Otzi…the ice man”, η 5.300 ετών μούμια «ξαναζεί» μέσα από τη 3D εκτύπωση otzi the ice man mummy given new life through materialises medical 3d printers 3Το σώμα του διατηρείται μακριά από τα βλέμματα και χωμένο σε μια παγωμένη κρύπτη στο Bonzano της Ιταλίας για
να προστατεύεται το ευαίσθητο σώμα του από τη μόλυνση και την αποσύνθεση. Επειδή όμως λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών φύλαξής του οι επιστήμονες δεν είχαν τη δυνατότητα να τον εξετάσουν όσο σχολαστικά θα ήθελαν, πέρασαν δεκαετίες χωρίς να γίνει σημαντική πρόοδος ή τουλάχιστον στον βαθμό που θα ήθελαν οι ερευνητές και οι αρχαιολόγοι. Με την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης όμως, άλλαξαν τα δεδομένα. O Gary Staab κατάφερε να πάρει ειδική άδεια πρόσβασης στον παγωμένο τάφο του Otzi και να δημιουργήσει ένα ακριβές τρισδιάστατο αντίγραφο του.

 

Πάνω στο 3D εκτυπωμένο αντίγραφο μπορούσε πλέον να γίνει εκτενέστερη μελέτη και ευρύτερου πεδίου κατανόηση των συνθηκών που οδήγησαν στον θάνατό του, αλλά και πολύ πιο λεπτομερή άντληση πληροφοριών σε σχέση με την εποχή που ζούσε, καθώς και τις τότε επιδράσεις του περιβάλλοντος πάνω στον οργανισμό του. Η ανάλυση της 3D εκτύπωσης ήταν τόσο καλή που οι επιστήμονες ήταν σε θέση να μελετήσουν συγκεκριμένες ιατρικές επιπλοκές στον Otzi και να αποκαλύψουν περισσότερα σχετικά με τη διατροφή και τη ζωή των ανθρώπων της εποχής του χαλκού.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος