Εντελώς τυχαία, δημιουργήθηκε μεταλλαγμένο βακτήριο που καταβροχθίζει το πλαστικό

/, Υλικά & Νήματα (Filaments)/Εντελώς τυχαία, δημιουργήθηκε μεταλλαγμένο βακτήριο που καταβροχθίζει το πλαστικό

Εντελώς τυχαία, δημιουργήθηκε μεταλλαγμένο βακτήριο που καταβροχθίζει το πλαστικό

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων έφθασε σε μια ανακάλυψη που ούτε και οι ίδιοι θα μπορούσαν να πιστέψουν. Ένα καθαρά τυχαίο γεγονός που ίσως αποτελέσει τον μεγαλύτερο σύμμαχο της ανθρωπότητας στον αγώνα για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την ανεξέλεγκτη χρήση και απόρριψη του πλαστικού στο περιβάλλον. Η αλήθεια είναι πως έχουν γίνει αρκετές αξιοσημείωτες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για να περιοριστεί η χρήση του. Έχουν επίσης εφαρμοστεί σε πολλά κράτη αυστηροί κανόνες για τη διαχείριση και την ανακύκλωση των πλαστικών αντικειμένων και συσκευασιών. Παρόλα αυτά, κάθε χρόνο εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στο οικοσύστημα. Ακόμα και η συνεχόμενα διαδεδομένη τεχνολογία της 3D εκτύπωσης  μπορεί να αφήσει το αρνητικό αποτύπωμά της, αν ο χρήστης αμελεί και προσπερνάει κάποιες σημαντικές παραμέτρους.

Εντελώς τυχαία, δημιουργήθηκε μεταλλαγμένο βακτήριο που καταβροχθίζει το πλαστικό turtle e1466451197614

Η μεγαλύτερη πλειοψηφία κατόχων ενός 3D εκτυπωτή χρησιμοποιεί πλαστικά νήματα, κατασκευασμένα από πρώτες ύλες όπως είναι για παράδειγμα το ABS, το PLA και το PET, για να δώσει υλική υπόσταση στα εικονικά τρισδιάστατα μοντέλα. Όλα καλά μέχρι εδώ, όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως είναι αδύνατο να αποφευχθεί η παραγωγή άχρηστων κομματιών πλαστικού και ειδικότερα την περίοδο της πρώτης επαφής με το αντικείμενο της 3D εκτύπωσης, όπου οι αστοχίες και τα λάθη είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, τουλάχιστον μέχρι ο χρήστης να αποκτήσει μια σχετική εμπειρία και να περιορίσει τα πλαστικά απόβλητα. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ο καθένας βρίσκεται σε επαγρύπνηση και όλα αυτά τα βλαβερά για το περιβάλλον υλικά προωθούνται για ανακύκλωση, ποτέ δεν πρόκειται να επιτευχθεί το ποσοστό του 100% για διάφορους και σύνθετους θα μπορούσαμε να πούμε λόγους, που δεν μπορούν να αναλυθούν εκτενέστερα στο παρόν άρθρο, διότι θα έπρεπε να γραφούν ολόκληρες σελίδες.

Εντελώς τυχαία, δημιουργήθηκε μεταλλαγμένο βακτήριο που καταβροχθίζει το πλαστικό original

Η επιστημονική ομάδα που έκανε την τυχαία και ριζοσπαστική ανακάλυψη, βρισκόταν εν μέσω πειραμάτων με ένα βακτήριο που ανακαλύφθηκε σε έναν χώρο υγειονομικής ταφής απορριμάτων στην Ιαπωνία. Όταν διαπίστωσαν έκπληκτοι πως το Ideonella sakaiensis παράγει ένα ένζυμο ικανό να συμβάλει στην ταχύτερη αποικοδόμηση του PET (Τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο), ξεκίνησαν τα εντατικά πειράματα για να κατανοήσουν με ποιον τρόπο η ίδια η φύση κατόρθωσε και ύψωσε μια ασπίδα για να προστατευτεί από τον «πλαστικό πόλεμο» που της κήρυξε εδώ και αρκετά χρόνια ο άνθρωπος.

Εντελώς τυχαία, δημιουργήθηκε μεταλλαγμένο βακτήριο που καταβροχθίζει το πλαστικό earthrise over plastic

Τα πειράματα είχαν αν μη τι άλλο θετική εξέλιξη, καθώς αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, δημιούργησαν άθελά τους έναν πολύ πιο ισχυρό και αβυσσαλέο θηρευτή του πλαστικού. Το νέο μεταλλαγμένο βακτήριο μπορούσε να διασπάσει το PET μέσα σε λίγες ημέρες σε σύγκριση με τα περίπου 450 χρόνια που απαιτούνται όταν απορρίπτεται στο φυσικό περιβάλλον. Με βάση τους ισχυρισμούς της επιστημονικής ομάδας, όλα δείχνουν πως η φύση απέκτησε έναν ισχυρό σύμμαχο στον διαρκή πόλεμο ενάντια στη μάστιγα του πλαστικού.

 

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος