Ανακυκλωμένα πλαστικά ωκεανών, γίνονται πρώτη ύλη για 3D εκτυπωμένα παπούτσια

//Ανακυκλωμένα πλαστικά ωκεανών, γίνονται πρώτη ύλη για 3D εκτυπωμένα παπούτσια

Ανακυκλωμένα πλαστικά ωκεανών, γίνονται πρώτη ύλη για 3D εκτυπωμένα παπούτσια

Πολύ γνωστές εταιρίες αθλητικών παπουτσιών έχουν ήδη ξεκινήσει έστω και σε πειραματικό στάδιο, να κατασκευάζουν 3D εκτυπωμένα υποδήματα υψηλής ποιότητας και αισθητικής, χρησιμοποιώντας ως πρώτες ύλες διάφορα ανθεκτικά υλικά. Πρόσφατα η εταιρία “New Balance” διέθεσε στην αγορά σε αυστηρά περιορισμένο αριθμό τεμαχίων, την έκδοση “MS066”. Ένα πρότυπο αθλητικό παπούτσι με το ενδιάμεσο τμήμα της σόλας να είναι κατασκευασμένο με την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης. Έπειτα, η πασίγνωστη εταιρία “Adidas” θέλησε να κάνει ένα βήμα παραπέρα και ανακοίνωσε το φιλικό προς το περιβάλλον εγχείρημά της. Την εξ ολοκλήρου κατασκευή ενός παπουτσιού από ανακυκλωμένα πλαστικά που έχουν βρεθεί μέσα στους ωκεανούς.

 

new-adidas-sneaker-made-from-ocean-plastic-developed-with-3d-printing-goes-sale-this-month-1  Ανακυκλωμένα πλαστικά ωκεανών, γίνονται πρώτη ύλη για 3D εκτυπωμένα παπούτσια new adidas sneaker made from ocean plastic developed with 3d printing goes sale this month 1Πριν από έναν χρόνο, ο συγκεκριμένος κολοσσός ένωσε τις δυνάμεις του με την “Parley”, μια εταιρία αφοσιωμένη στην έρευνα, τη συλλογή στοιχείων και στη συνέχεια την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τη ρύπανση των ωκεανών και τη μάστιγα των πλαστικών σκουπιδιών που απειλεί να πνίξει τον πλανήτη. Με βάση τα παραπάνω, οι δύο εταιρίες σχεδίασαν και θέλησαν να δημιουργήσουν από κοινού αυτό το ξεχωριστό 3D εκτυπωμένο παπούτσι, υπενθυμίζοντας για μια ακόμα φορά ότι τεχνολογία και περιβάλλον δεν χρειάζεται απαραίτητα να ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους. Έτσι, μετά από σχεδόν έναν χρόνο η Adidas και η Parley προχώρησαν στην υλοποίηση του σχεδίου τους.

 

adidad-3d-2  Ανακυκλωμένα πλαστικά ωκεανών, γίνονται πρώτη ύλη για 3D εκτυπωμένα παπούτσια adidad 3d 2Με ενδεικτική αρχική τιμή γύρω στα 200$, ο αρχικός στόχος είναι να διατεθούν στην αγορά περίπου 7000 ζευγάρια παπουτσιών, με απώτερο σκοπό να φθάσουν και να ξεπεράσουν παραγωγικά τον αριθμό του ενός εκατομμυρίου μέσα στον επόμενο χρόνο. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από τις πωλήσεις και το ενδιαφέρον που θα δείξουν οι καταναλωτές για το συγκεκριμένο ανατρεπτικό προϊόν. Το άκουσμα και μόνο ότι για την κατασκευή του κάθε ζευγαριού έχουν χρησιμοποιηθεί 11 απορριφθέντα στη θάλασσα πλαστικά μπουκάλια, θα προτρέψει σίγουρα και τους πιο δύσπιστους να σκεφτούν πιο θερμά να επιλέξουν και να αποκτήσουν τα οικολογικά 3D εκτυπωμένα αθλητικά παπούτσια.

adidas-3d  Ανακυκλωμένα πλαστικά ωκεανών, γίνονται πρώτη ύλη για 3D εκτυπωμένα παπούτσια adidas 3dΣύμφωνα με τις δύο εταιρίες τα πλαστικά που συγκεντρώθηκαν ώστε να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την 3D εκτύπωση, ανασύρθηκαν και συλλέχθηκαν από το αρχιπέλαγος των Μαλδίβων. Με βάση μια πολύ πρόσφατη δήλωση ενός κορυφαίου στελέχους της “Adidas”, η εταιρία έχει σκοπό όσο είναι δυνατόν πιο γρήγορα να εξαλείψει τις ανάγκες της για πρωτογενές πλαστικό και να το αντικαταστήσει σε ποσοστό 100% με ανακυκλωμένο, προερχόμενο ως επί το πλείστον από τους ωκεανούς. Είναι σίγουρα πολύ ενθαρρυντικό και μακάρι να ακολουθήσουν και άλλες εταιρίες το παράδειγμα αυτό, ώστε μια μέρα οι πρώτες ύλες για την κατασκευή ρούχων, υποδημάτων και αξεσουάρ να προέρχονται από ανακυκλώσιμα απορρίμματα.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος