Βλαβερά αιωρούμενα σωματίδια, μετατρέπονται σε 3D εκτυπώσιμο νήμα (filament)

//Βλαβερά αιωρούμενα σωματίδια, μετατρέπονται σε 3D εκτυπώσιμο νήμα (filament)

Βλαβερά αιωρούμενα σωματίδια, μετατρέπονται σε 3D εκτυπώσιμο νήμα (filament)

Η πρώτη λογική ερώτηση που θα έκανε κάποιος, είναι κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί και να γίνει πραγματικότητα κάτι τόσο καινοτόμο. Ισπανοί φοιτητές από το Πολυτεχνείο της Μαδρίτης, έχουν ήδη έτοιμη την απάντηση και είναι θετική. Βραβεύτηκαν μάλιστα για την εφεύρεσή τους η οποία έχει καθαρά περιβαλλοντικό χαρακτήρα και στοχεύει στο να συμβάλει δραστικά στην απορρύπανση της ατμόσφαιρας, με έναν πολύ ξεχωριστό και ιδιαίτερο τρόπο. Σμήνη μικροσκοπικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, κοινώς drones, θα μιμούνται τις μέλισσες και πετώντας σε σμήνη θα συλλέγουν τις ρυπογόνες ουσίες της ατμόσφαιρας, με σκοπό τη μετατροπή τους σε 3D εκτυπώσιμο νήμα (filament). Ίσως να φαντάζει εξωπραγματικό, όμως είναι απόλυτα εφικτό και για τον λόγο αυτό η ομάδα των φοιτητών έλαβε τα εύσημα και κέρδισε το βραβείο καινοτομίας.

madrid-students-propose-urbanbees-flying-drones-turn-pollution-into-3d-printing-filament-2  Βλαβερά αιωρούμενα σωματίδια, μετατρέπονται σε 3D εκτυπώσιμο νήμα (filament) madrid students propose urbanbees flying drones turn pollution into 3d printing filament 2

Η ιδέα τους προήλθε  από την παρατήρηση της ικανότητας των μελισσών να συλλέγουν τη γύρη και στη συνέχεια να τη μετατρέπουν σε μέλι. Εμπνεύστηκαν από αυτό και σκέφτηκαν πως θα μπορούσε να γίνει κάτι αντίστοιχο, αλλά το αντικείμενο της συγκομιδής να είναι βλαβερές ουσίες που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Η ιδέα έγινε ακόμα καλύτερη όταν βρήκαν τρόπο για τη μετατροπή των ρυπογόνων σωματιδίων σε εκτυπώσιμο νήμα, συμβάλλοντας ακόμα περισσότερο στην προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικά σε περιοχές με ιδιαίτερα επιβαρυμένη ατμόσφαιρα, όπως είναι αρκετές μεγαλουπόλεις της Κίνας, θα μπορούσε να ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό, βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα.

madrid-students-propose-urbanbees-flying-drones-turn-pollution-into-3d-printing-filament-3  Βλαβερά αιωρούμενα σωματίδια, μετατρέπονται σε 3D εκτυπώσιμο νήμα (filament) madrid students propose urbanbees flying drones turn pollution into 3d printing filament 3

Τα σμήνη των μικροσκοπικών drones θα κινούνται σε οργανωμένο σχηματισμό και θα έχουν τη δυνατότητα λήψης ραδιοσημάτων, ώστε να επιλέγουν αυτόματα την εκάστοτε περιοχή που συγκεντρώνει αυξημένο αριθμό βλαβερών σωματιδίων. Θα διαθέτουν σύστημα GPS, ώστε να προσδιορίζεται ανά πάσα ώρα και στιγμή η θέση τους και θα επιστρέφουν από μόνα τους στη βάση, όταν πλησιάζει η ώρα της φόρτισης. Αρχικά θα στοχεύουν στη “συγκομιδή” μικροσωματιδίων μετάλλου, διαμέτρου 10 πικόμετρων, υπεύθυνων με τη σειρά τους για την επιβάρυνση της υγείας και πρόκληση ακόμα και καρκίνου του πνεύμονα. Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι ρύποι θα μετατρέπονται σε 3D εκτυπώσιμο νήμα μέσω μιας ειδικής επεξεργασίας, που στην παρούσα φάση η ομάδα των φοιτητών κρατά μυστικό, μέχρι να λάβει την έγκριση για την τελική χρηματοδότηση και να θέσει σε εφαρμογή το καινοτόμο εγχείρημα.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος