Η Porsche χρησιμοποιεί την 3D εκτύπωση ώστε να παράγει ανταλλακτικά για τα κλασσικά μοντέλα της

//Η Porsche χρησιμοποιεί την 3D εκτύπωση ώστε να παράγει ανταλλακτικά για τα κλασσικά μοντέλα της

Η Porsche χρησιμοποιεί την 3D εκτύπωση ώστε να παράγει ανταλλακτικά για τα κλασσικά μοντέλα της

Η Γερμανική κατασκευάστρια εταιρία σπορ αυτοκινήτων, στρέφεται πλέον στην 3D εκτύπωση προκειμένου να παράγει εξαιρετικά σπάνια ανταλλακτικά για τη σειρά «Porsche Classic». Μέχρι σήμερα η κατασκευή τους είναι απόλυτα συναρτημένη και συνδεδεμένη με το εύρος της ζήτησης από τους ιδιοκτήτες των κλασικών μοντέλων. Για να διασφαλίσει την ποιότητα των ανταλλακτικών και να εξασφαλίσει την ικανοποίηση των πελατών της, η εταιρία χρησιμοποιεί τις αρχικές γραμμές παραγωγής, θέλοντας να εξαλείψει την οποιαδήποτε πιθανότητα κακοτεχνίας ή αστοχίας στην απόλυτη εφαρμογή τους στα συλλεκτικά της μοντέλα. Είναι μάλιστα διατεθειμένη να δημιουργήσει εκ νέου μια ολόκληρη γραμμή παραγωγής ανταλλακτικών σε περίπτωση που κληθεί  να καλύψει τη ζήτηση μιας μεγάλης παρτίδας εξαρτημάτων, ανάμεσα στα πάνω από 52.000 διαφορετικά ενσωματωμένα μέρη στα οχήματα της σειράς Porsche Classic.

Η Porsche χρησιμοποιεί την 3D εκτύπωση ώστε να παράγει ανταλλακτικά για τα κλασσικά μοντέλα της low Porsche 911 G Modell KW DaempferV3 Standaufnahme 02

Παρόλα αυτά υπάρχει μια συγκεκριμένη παράμετρος, υπεύθυνη για την πρόκληση «πονοκεφάλου» στο αρμόδιο τεχνικό τμήμα της εταιρίας. Αναφερόμαστε στην  περίπτωση της ζήτησης δυσεύρετων ανταλλακτικών, σε πολύ περιορισμένη όμως κλίμακα, μια κατάσταση που καθιστά ασύμφορη την υλοποίηση μιας καινούργιας γραμμής παραγωγής. Ένα πρόβλημα που κλονίζει την υποστήριξη προς τους ιδιοκτήτες εξαιρετικά σπάνιων μοντέλων της κλασικής σειράς, όπου σε αρκετές περιπτώσεις τους φέρνει αντιμέτωπους με την αναγκαστική ακινητοποίηση των οχημάτων τους. Σε αυτό το σημείο έρχεται η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης να δώσει τη λύση στο παρόν πρόβλημα. Με την εγκατάσταση των κατάλληλων 3D εκτυπωτών μετάλλου, θα καταφέρει να παράγει τα ζητούμενα ανταλλακτικά, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη ή μικρή είναι η ζήτησή τους.

Η Porsche χρησιμοποιεί την 3D εκτύπωση ώστε να παράγει ανταλλακτικά για τα κλασσικά μοντέλα της PorscheClassicPartner

Μια εξατομικευμένη υπηρεσία που θα ικανοποιήσει τους ιδιοκτήτες σπάνιων συλλεκτικών κλασικών μοντέλων. Σύμφωνα με την εταιρεία, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εκτενείς δοκιμές, ώστε να εξασφαλισθεί πως τα 3D εκτυπωμένα ανταλλακτικά πληρούν τις προϋποθέσεις και θα καλύψουν τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών. Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου εγχειρήματος διατηρείται σε υψηλό επίπεδο το κύρος της κατασκευάστριας, με απόλυτη πιστότητα στις αρχικές προδιαγραφές, τόσο από τεχνική όσο και από οπτική «σκοπιά». Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί είναι η επιλεκτική τήξη με τη χρήση λέιζερ (SLM).  Μια δέσμη ακτίνων υψηλής ενέργειας, ικανή να λιώσει μια καθορισμένη ποσότητα μεταλλικής σκόνης, ώστε να μορφοποιηθεί στη συνέχεια δίνοντας το ζητούμενο σχήμα του εξαρτήματος. Ολόκληρη η διαδικασία υλοποιείται από τον εκάστοτε τρισδιάστατο εκτυπωτή, καθοδηγούμενο από το κατάλληλο εικονικό μοντέλο CAD, μέχρι να δημιουργηθεί βήμα – βήμα το στερεό, μεταλλικό, 3D εκτυπωμένο αντικείμενο.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος