Πρωτότυπο 3D εκτυπωμένο βιονικό μάτι, ανοίγει τον δρόμο για την αποκατάσταση της όρασης

/, Εφαρμογές στην Ιατρική/Πρωτότυπο 3D εκτυπωμένο βιονικό μάτι, ανοίγει τον δρόμο για την αποκατάσταση της όρασης

Πρωτότυπο 3D εκτυπωμένο βιονικό μάτι, ανοίγει τον δρόμο για την αποκατάσταση της όρασης

Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις πέντε αισθήσεις του ανθρώπου. Όραση, ακοή, όσφρηση, αφή και γεύση, αποτελούν τα πολύτιμα βιολογικά «εργαλεία» για να μπορεί ο εγκέφαλός μας να κατανοήσει, να αξιολογήσει και να διαχωρίσει τα ερεθίσματα που δέχεται. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που μία ή και περισσότερες αισθήσεις απουσιάζουν, είτε λόγω κάποιας γενετικής ανωμαλίας, είτε επειδή έλαβε χώρα ένα ατυχές περιστατικό, ένα ατύχημα για παράδειγμα το οποίο προξένησε ανεπανόρθωτες βλάβες σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Η όραση, θεωρείται από τους περισσότερους ως η πιο σημαντική αίσθηση και εδώ και ολόκληρες δεκαετίες η επιστημονική κοινότητα αναζητά απεγνωσμένα τρόπους για να την αποκαταστήσει σε ανθρώπους που έχουν υποστεί την απώλειά της, χωρίς όμως να έχει δοθεί κάποια βιώσιμη λύση μέχρι και τη στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο.

Πρωτότυπο 3D εκτυπωμένο βιονικό μάτι, ανοίγει τον δρόμο για την αποκατάσταση της όρασης images

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα κατάφεραν να κατασκευάσουν μια συστοιχία από 3D εκτυπωμένους φωτοευαίσθητους υποδοχείς πάνω σε ημισφαιρική επιφάνεια, ένα εγχείρημα που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει το εναρκτήριο τεχνολογικό γεγονός της υλοποίησης των πρώτων βιονικών ματιών. Προσεγγίζονται από το ευρύτερο κοινό ως αποκυήματα επιστημονικής φαντασίας, καθώς για τον απλό κόσμο η μοναδική επαφή με τέτοιου είδους δημιουργήματα είναι μέσα από τον κινηματογράφο. Πλέον όμως , όπως δήλωσαν από κοινού ο Michael McAlpine, συν-συγγραφέας της μελέτης και ο Benjamin Mayhugh, αναπληρωτής καθηγητής μηχανολογίας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα: «Αναλογιζόμενοι την τεχνολογική πρόοδο στον τομέα της 3D εκτύπωσης και με βάση τα θετικά αποτελέσματα από το πρωτότυπό μας, είμαστε σε θέση να έχουμε βάσιμες ελπίδες για τη δημιουργία του πρώτου λειτουργικού βιονικού οφθαλμού στο προσεχές μέλλον.»

Πρωτότυπο 3D εκτυπωμένο βιονικό μάτι, ανοίγει τον δρόμο για την αποκατάσταση της όρασης 5b86ea96dda4c846728b45b1

Αρχικά, η ερευνητική ομάδα έθεσε ως στόχο να ξεπεράσει την τεχνολογική πρόκληση της 3D εκτύπωσης ηλεκτρονικών στοιχείων πάνω σε καμπυλωμένη επιφάνεια. Χρησιμοποίησαν ως βάση ένα γυάλινο θόλο μικρού μεγέθους, ώστε να προσομοιάσουν το σχήμα του ματιού και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εκτυπώσιμο μελάνι από σωματίδια αργύρου, δημιούργησαν τις πρωταρχικές δομές για τη μετέπειτα 3D εκτύπωση φωτοδίοδων. Ημιαγωγών δηλαδή που μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρισμό, με την όλη διαδικασία να διαρκεί περίπου μία ώρα. Με βάση τα λεγόμενα των ερευνητών, ξεπεράστηκε το πρώτο εμπόδιο της 3D εκτύπωσης ηλεκτρονικών στοιχείων πάνω σε κυρτή επιφάνεια. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να εξελίξουν την όλη διαδικασία χρησιμοποιώντας ως βάση ένα μαλακότερο ημισφαιρικό υλικό, το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί να εμφυτευθεί σε ένα πραγματικό ανθρώπινο μάτι και να αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Advanced Materials.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος