Η ιατρική βιομηχανία ανοίγει τον δρόμο προς τα 3D εκτυπωμένα εμβόλια

/, Εφαρμογές στην Ιατρική/Η ιατρική βιομηχανία ανοίγει τον δρόμο προς τα 3D εκτυπωμένα εμβόλια

Η ιατρική βιομηχανία ανοίγει τον δρόμο προς τα 3D εκτυπωμένα εμβόλια

Σε ένα πρόσφατο συνέδριο στο Μπιλμπάο της Ισπανίας με τίτλο «Προοδευτικά Εμβόλια», αρκετοί επαγγελματίες στον χώρο της Ιατρικής ανέφεραν τις δυνατότητες της 3D εκτύπωσης και τον θετικό αντίκτυπο της συγκεκριμένης τεχνολογίας στους τομείς της επιστήμης. Η διάσκεψη φιλοξενήθηκε από τον Σύνδεσμο Μικροβιολογίας και Υγείας (AMYS), καθώς και από το Τμήμα Παιδιατρικής και το Τμήμα Ανοσολογίας, Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας του Πανεπιστημίου των Βάσκων (UPV / EHU). Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η γενικότερη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, όσον αφορά τη χορήγηση και την εξατομικευμένη προσαρμογή των εμβολίων ανάλογα με τον οργανισμό του ασθενή. Εμπειρογνώμονες από τον τομέα των εμβολιασμών, μίλησαν για την τρέχουσα κατάσταση αναφερόμενοι σε νέες καινοτομίες και έρευνες που λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο, με την  3D εκτύπωση και τα μελλοντικά οφέλη της να αποτελούν τον κεντρικό πυλώνα της συζήτησης.

Η ιατρική βιομηχανία ανοίγει τον δρόμο προς τα 3D εκτυπωμένα εμβόλια medical industry advances towards efficient customized 3d printed vaccinations 1

Ένας από τους ομιλητές, ο Pedro Alsina, εκπροσωπώντας τη φαρμακευτική εταιρία Sanofi, ανέπτυξε τα επιχειρήματά του σχετικά με τον τρόπο που θα μπορούσε η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης να επιτρέψει την παραγωγή εξατομικευμένων εμβολίων, τα οποία θα είχαν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν στον γενετικό κώδικα του παραλήπτη. Μια εξέλιξη σαν και αυτή σίγουρα θα έφερνε την επανάσταση στον παγκόσμιο εμβολιασμό, εκτοξεύοντας την αποτελεσματικότητα στα ύψη και εκμηδενίζοντας τόσο τα περιθώρια λάθους, όσο και το εύρος των αποτυχημένων προσπαθειών. Επιπλέον, τόνισε πως σύντομα θα είναι δυνατή η παρασκευή τους από ειδικούς 3D εκτυπωτές, δίνοντας εμβόλια σε διαφορετικές δομές από αυτά που γνωρίζουμε. Θα μπορούν είτε να χορηγηθούν εξωτερικά, όπως είναι για παράδειγμα ένα έμπλαστρο κολλημένο στο δέρμα, είτε δια του στόματος, δηλαδή με τον ίδιο τρόπο που λαμβάνουμε τα φαρμακευτικά δισκία. Επίσης θα μπορούσαν να εισαχθούν ακόμα και μέσα σε φρούτα ή λαχανικά, κάνοντας πιο εύκολη τη διαδικασία της λήψης τους από μικρά παιδιά.

Η ιατρική βιομηχανία ανοίγει τον δρόμο προς τα 3D εκτυπωμένα εμβόλια vaccinepain custom 76d4d90dec6f1376c378c88dc2627c727420d7cf s900 c85

Η ύπαρξη εναλλακτικών μεθόδων εκτός από τις βελόνες, θα μπορούσε να διευκολύνει την ανάπτυξη και τη διανομή τους σε περιοχές όπου το ιατρικό προσωπικό είναι ελλιπές. Ειδικότερα σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής, θα ήταν ενδεχομένως μια σωτήρια μέθοδος λήψης εμβολίων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η εξέλιξη αυτή είναι λιγότερο σημαντική για τους ασθενείς του δυτικού κόσμου, καθώς και ολόκληρης της υφηλίου. Ήδη, ερευνητικές ομάδες από όλο τον κόσμο εργάζονται επί του παρόντος σε διάφορες μεθόδους για 3D εκτυπωμένα εμβόλια. Στα εργαστήρια του MIT αναπτύσσουν μια εναλλακτική μέθοδο που θα χρησιμοποιεί 3D εκτυπωμένους μικρο – υποδοχείς, οι οποίοι θα εμφυτεύονται με μία μόνο ένεση και έπειτα θα απελευθερώνουν την απαραίτητη δόση φαρμάκου ή εμβολίου για μια καθορισμένη χρονική περίοδο, παρακάμπτοντας με τον τρόπο αυτό την αναγκαία «φυσική» εμφάνιση του ασθενή στο χώρο εμβολιασμού.

 

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος