Robot 3D printers χτίζουν γέφυρες στον αέρα

/, Μηχανολογία & Ρομποτική/Robot 3D printers χτίζουν γέφυρες στον αέρα

Robot 3D printers χτίζουν γέφυρες στον αέρα

Ρομποτικοί βραχίονες θα αψηφούν τη βαρύτητα και θα εκτυπώνουν τρισδιάστατα μια σιδερένια γέφυρα πάνω στην οποία κινούνται…

Η MX3D συνεργάστηκε πρόσφατα με την Autodesk για να «σχεδιάσουν» μια φουτουριστική χαλύβδινη γέφυρα για πεζούς, πάνω από ένα κανάλι στο Άμστερνταμ. Μοιάζει βγαλμένο από ηλεκτρονικό παιχνίδι 10-ετίας για υπολογιστές, όπου ρομπότς κατασκευάζουν κτίρια απλά πετώντας μία δέσμη υλικού-ενέργειας από το μπράτσο τους. Ωστόσο, η 3D εκτύπωση δεν ξεκίνησε τόσο εντυπωσιακά, αλλά πιο αθόρυβα, με την κατασκευή προτύπων για βιομηχανική χρήση, έτσι ώστε να βοηθήσει τους κατασκευαστές να βελτιώσουν τους χρόνους στην έρευνα και τον σχεδιασμό νέων προϊόντων.

Αυτό γινόταν τη δεκαετία του ’90, τον τελευταίο καιρό, όμως, η τεχνολογία έχει προχωρήσει στα έτοιμα προϊόντα. Εξαρτήματα από πλαστικό, μέταλλο, ακόμα και κεραμικά, εκτυπωμένα τρισδιάστατα βρίσκονται πλέον μέσα σε μηχανές αεροπλάνων, πάνω σε γραφεία ή και στα ρούχα και τα παπούτσια μας. Βέβαια, μέχρι σήμερα, τα περισσότερα από τα αντικείμενα που εκτυπώνονται δεν είναι και πολύ μεγάλα : ανοιχτήρια μπουκαλιών, μπεκ ψεκασμού καυσίμου, φιγούρες μοντελισμού, διάφορα παιχνίδια κ.α. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα, αλλά τα περισσότερα μηχανήματα εξακολουθούν να υπόκεινται στους περιορισμούς που θέτουν τα πλαίσια των μηχανημάτων εκτύπωσης (3d printers) και τα υλικά κατασκευής.

Μήπως όμως ήρθε η στιγμή για το επόμενο μεγάλο βήμα ;

Η MX3D, μια νεοσύστατη εταιρεία Έρευνας & Ανάπτυξης με έδρα το Άμστερνταμ, σχεδίασε ένα ρομποτικό 3D εκτυπωτή ατσαλιού, ο οποίος προσφέρει μια τελείως ανοιχτή πλατφόρμα και δυνατότητα τρισδιάστατης εκτύπωσης περίπλοκων υπέργειων κατασκευών.

Οmaxresdefault[fusion_builder_container hundred_percent= 3d printing robots Robot 3D printers χτίζουν γέφυρες στον αέρα maxresdefault11 Tim Geurtjens, στέλεχος της εταιρείας, δηλώνει : «Αυτό που μας ξεχωρίζει από την έως τώρα γνωστή τεχνολογία 3D printing είναι ότι εργαζόμαστε για εκτύπωση ‘έξω από τα πλαίσια’. Χρησιμοποιώντας βιομηχανικούς ρομποτικούς βραχίονες και ξεφεύγουμε από τον περιορισμό του κύβου…»

Τo αποτέλεσμα είναι μια απίστευτη, σχεδόν μαγική εικόνα όπου ατσάλινες γραμμές δημιουργούνται αιωρούμενες μέχρι να σχηματίσουν την τελική κατασκευή. Μας δείχνει ακριβώς πως θα γίνονται πράγματα στο μέλλον.

3D-Printed-Steel-Bridge-Amsterdam-4[1] 3d printing robots Robot 3D printers χτίζουν γέφυρες στον αέρα 3D Printed Steel Bridge Amsterdam 41Το 2017, η εταιρεία θα ξεκινήσει το πρώτο πραγματικό τεστ της τεχνολογίας, δημιουργώντας μια ατσάλινη πεζογέφυρα πάνω από ένα κανάλι του Άμστερνταμ. Οι ρομποτικοί εκτυπωτές θα χτίσουν χωρίς στηρίγματα, χωρίς γερανούς και χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, μόνο με τη βοήθεια των φυσικών νόμων στη σχεδίαση και τις δυνατότητες της 3D εκτύπωσης στην υλοποίηση. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα φουτουριστικό και στιβαρό, ατσάλινο οικοδόμημα, το οποίο θα αντέχει την καθημερινή κίνηση πεζών και θα είναι σε αρμονία με το περιβάλλον του.

Αν το εγχείρημα επιτύχει θα δημιουργήσει έναν ολόκληρο νέο κλάδο στη βιομηχανία της 3D εκτύπωσης. H γέφυρα αυτή πρόκειται να μας δείξει κατά πόσο η 3D εκτύπωση θα περάσει τελικά από τα μικρο-αντικείμενα στις κατασκευές μεγάλης κλίμακας, του πραγματικού κόσμου και αν σε συνδυασμό με ανθεκτικά υλικά, η Τεχνολογία αυτή θα υπερσκελίσει πολλούς από τους υπάρχοντες περιορισμούς στην Αρχιτεκτονική.

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

About the Author:

-