Ρώσικος 3D εκτυπωμένος δορυφόρος, σε τροχιά γύρω από τη γη το 2017

/, Μηχανολογία & Ρομποτική/Ρώσικος 3D εκτυπωμένος δορυφόρος, σε τροχιά γύρω από τη γη το 2017

Ρώσικος 3D εκτυπωμένος δορυφόρος, σε τροχιά γύρω από τη γη το 2017

Ο Alexey Yakovlev, επικεφαλής του ινστιτούτου υψηλής τεχνολογίας του πολυτεχνείου Tomsk στη Ρωσία, υποστηρίζει πως μέσα στο 2017 θα εκτοξευθεί και θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη, ο πρώτος δορυφόρος κατασκευασμένος με την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης. Πίσω στον Απρίλιο του 2016, μια ομάδα επιστημόνων του πολυτεχνείου, συμπεριλαμβανομένου και του Yakovlev, γιόρτασε την επιτυχή αποστολή και λήψη μηνυμάτων από τον TomskTPU-120 , ενός 3D εκτυπωμένου μικρο – δορυφόρου ο οποίος εγκαταστάθηκε στον διεθνή διαστημικό σταθμό, ώστε να πραγματοποιηθούν οι πρώτες δοκιμές επικοινωνίας με τη Γη. Το επόμενο βήμα ήταν να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για την κατασκευή ενός κανονικού σε μέγεθος 3D εκτυπωμένου δορυφόρου, με την ονομασία CubeSat.

russian-scientist-says-incredible-3d-printed-cubesat-is-part-of-long-term-project-3  Ρώσικος 3D εκτυπωμένος δορυφόρος, σε τροχιά γύρω από τη γη το 2017 russian scientist says incredible 3d printed cubesat is part of long term project 3

Με βάση το πρόγραμμα και τα σχέδια της επιστημονικής ομάδας, ο δορυφόρος μετά την εκτόξευσή του θα τεθεί σε τροχιά και εφόσον όλα πάνε καλά και ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν, θα μπει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα κατασκευής περισσότερων και πιο εξελιγμένων 3D εκτυπωμένων δορυφόρων. Ο ίδιος ο Yakovlev υποστηρίζει πως ο “μικρός” TomskTPU-120 ήταν ορόσημο στην εξέλιξη της διαστημικής τεχνολογίας, καθώς η 3D εκτύπωση θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά το κόστος κατασκευής και συντήρησης. Τα οφέλη της συγκεκριμένης τεχνολογίας όμως δεν σταματούν εκεί. Σημαντική επίσης αναμένεται να είναι και η μείωση του συνολικού βάρους του δορυφόρου, καθώς και η ένταση των κραδασμών που θα δέχεται το κυρίως σώμα του, λόγω της φύσης των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην 3D εκτύπωση.

russian-scientist-says-incredible-3d-printed-cubesat-is-part-of-long-term-project-1-1  Ρώσικος 3D εκτυπωμένος δορυφόρος, σε τροχιά γύρω από τη γη το 2017 russian scientist says incredible 3d printed cubesat is part of long term project 1 1

Ένας ακόμη τομέας που θα μπορούσαν να συμβάλουν καθοριστικά οι 3D εκτυπωμένοι δορυφόροι λόγω του μειωμένου κόστους κατασκευής, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την κατασκευή περισσότερων σε αριθμό, είναι η παρακολούθηση και η προστασία των δασικών εκτάσεων από τυχόν πυρκαγιές, αλλά και η καταγραφή στις αλλαγές του κλίματος με βάση τα μετεωρολογικά στοιχεία που θα συγκεντρώνει η ομάδα των 3D εκτυπωμένων δορυφόρων. Ο ρώσος επιστήμονας θεωρεί πως οι δορυφόροι θα μπορούσαν να εφοδιαστούν με τα κατάλληλα συστήματα εκπομπής ραδιοσυχνοτήτων, ώστε να αποκτήσουν την ιδιότητα ενός μεγάλου, παγκόσμιου ραδιοφώνου, παρέχοντας στη συνέχεια τη δυνατότητα λήψης από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

c2r-3d-printing-hero  Ρώσικος 3D εκτυπωμένος δορυφόρος, σε τροχιά γύρω από τη γη το 2017 c2r 3d printing hero

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος