Μοναδικά 3D εκτυπωμένα ηχεία, κατασκευασμένα από άμμο

//Μοναδικά 3D εκτυπωμένα ηχεία, κατασκευασμένα από άμμο

Μοναδικά 3D εκτυπωμένα ηχεία, κατασκευασμένα από άμμο

Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, τα περισσότερα ηχεία στον κόσμο είναι κατασκευασμένα από ξύλο. Μια πολύ γνώριμη και συνηθισμένη πρώτη ύλη, η οποία παρουσιάζει εντυπωσιακές ιδιότητες αντοχής και ταυτόχρονα προσδίδει πινελιές «ζεστασιάς» και υψηλής αισθητικής σε όσες δημιουργίες κατέχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Χαρακτηρίζεται από την ικανότητα να αποτυπώνει με μεγάλη ευκολία και να ακολουθεί αρμονικά οποιοδήποτε στυλ και ύφος διακόσμησης, από το κλασικό και παραδοσιακό, μέχρι το μοντέρνο και φουτουριστικό, χωρίς την παραμικρή δυσκολία. Όμως η τεχνολογία εξελίσσεται και η 3D εκτύπωση ακολουθεί πιστά τον δρόμο αυτό, αξιοποιώντας ως πρώτες ύλες υλικά που σε καμία άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικό κατασκευαστικό πυλώνα.

Μοναδικά 3D εκτυπωμένα ηχεία, κατασκευασμένα από άμμο Screenshot 1 1

Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στην κατασκευή 3D εκτυπωμένων ηχείων, εμπνευσμένων από το σχήμα των αυγών των δεινοσαύρων. Έργο ενός Ολλανδού σχεδιαστή, που έφερε τα πάνω κάτω με το δημιούργημά του, καθώς κατάφερε να «ενώσει» την προϊστορική εποχή, με τη σύγχρονη τεχνολογία. Στο παρόν κείμενο θα μας απασχολήσει μια νεοσύστατη εταιρεία στον τομέα του ήχου, η Deeptime Limited, η οποία εδρεύει στην Τσεχία και υλοποίησε με επιτυχία κάτι εξίσου εντυπωσιακό. Σχεδίασε και δημιούργησε τα πρώτα στον κόσμο ηχεία, κατασκευασμένα από άμμο. Η εντυπωσιακή σειρά εκπομπής ηχητικών σημάτων, ονομάζεται «Ionic Sound System» και συγχωνεύει την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης με τον σχεδιασμό οργανικής φύσεως, καθώς η μορφή τους παραπέμπει οπτικά στην ανατομία του ανθρώπινου εξωτερικού οργάνου ακοής.

Μοναδικά 3D εκτυπωμένα ηχεία, κατασκευασμένα από άμμο deeptime3

Απόλυτα στοχευμένη και έξυπνη υλοποίηση, καθώς το αυτί είναι το «μέσο» που χρησιμοποιούμε για να απολαύσουμε την αγαπημένη μας μουσική και να αφουγκραστούμε γενικότερα οποιοδήποτε ηχητικό σήμα συμπεριλαμβάνεται στο εύρος του ανθρώπινου ακουστικού φάσματος, το οποίο κυμαίνεται κατά προσέγγιση μεταξύ των συχνοτήτων των 20 Hz – 20 KHz. Το 3D εκτυπωμένο Ionic Sound System διατίθεται σε περιορισμένη έκδοση στην αγορά και απαρτίζεται από τρία τμήματα. Δύο βασικά ηχεία και ένα subwoofer, αρμόδιο για την αναπαραγωγή των χαμηλών συχνοτήτων (μπάσο). Ας δούμε στη συνέχεια τους λόγους για τους οποίους η Deeptime Limited επέλεξε την τεχνολογία της προσθετικής κατασκευής για να δώσει «σάρκα και οστά» στην καινοτόμο ιδέα, αλλά και την επιλογή της άμμου ως κατασκευαστική πρώτη ύλη.

Μοναδικά 3D εκτυπωμένα ηχεία, κατασκευασμένα από άμμο VideoThumbnail007

Όλες οι συσκευές αναπαραγωγής ήχου, πριν τη «γέννησή» τους αντιμετωπίζουν ένα κοινό πρόβλημα. Χρίζονται από την επιτακτική ανάγκη της εύρεσης του καλύτερου τρόπου αντιμετώπισης της αναπόφευκτης δημιουργίας κραδασμών, ειδικά στην αναπαραγωγή των χαμηλών συχνοτήτων. Το 3D εκτυπωμένο περίβλημα, χάρη στην απουσία οποιασδήποτε ένωσης, αποτελεί μια στιβαρή κατασκευή ανώτερου επιπέδου, βελτιώνοντας κατά πολύ την απόδοση των ηχητικών σημάτων. Η επιλογή της άμμου με τη σειρά της, λόγω της αυξημένης πυκνότητάς της, συμβάλει ενεργά στην απορρόφηση και εξάλειψη των ανεπιθύμητων συχνοτήτων, χαρίζοντας ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο μουσικό αποτέλεσμα. Όσοι επιθυμείτε να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες για τα εντυπωσιακά αυτά ηχεία, μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος