Επιστήμονες δημιουργούν ρομποτικούς δεινόσαυρους με τη χρήση της 3D εκτύπωσης

/, Μηχανολογία & Ρομποτική/Επιστήμονες δημιουργούν ρομποτικούς δεινόσαυρους με τη χρήση της 3D εκτύπωσης

Επιστήμονες δημιουργούν ρομποτικούς δεινόσαυρους με τη χρήση της 3D εκτύπωσης

Οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, αφήνοντας στους σύγχρονους αρχαιολόγους και ερευνητές μια κληρονομιά από απολιθώματα και σε πολλές περιπτώσεις διατηρημένα τμήματα οστών σε σχετικά καλή κατάσταση. Είναι όμως πολύ δύσκολο μέσα από αυτά τα ευρήματα να μελετηθούν οι συμπεριφορές και γενικά οι αλληλεπιδράσεις των προϊστορικών αυτών πλασμάτων με το περιβάλλον τους. Η μελέτη του βαδίσματος και των κινήσεών τους,  στην αναζήτηση τροφής αλλά και στις μετακινήσεις τους σε ευρύτερο πλαίσιο, μπορούν πλέον να αποδοθούν με μεγάλη ακρίβεια και να αναλυθούν εκτενέστερα, χάρη στην πρωτοποριακή τεχνολογία της 3D εκτύπωσης.

adobeserials001_t-neglectus-scan  Επιστήμονες δημιουργούν ρομποτικούς δεινόσαυρους με τη χρήση της 3D εκτύπωσης adobeserials001 t neglectus scanΟ παλαιοντολόγος Kenneth Lacovara και ο μηχανικός James Tangorra του πανεπιστημίου Drexel, εργάστηκαν από κοινού με σκοπό να αναδημιουργήσουν δεινόσαυρους μέσα από την 3D εκτύπωση και να καταφέρουν να “ξεκλειδώσουν” τα μυστικά των κινήσεών τους. Για να το κάνουν πράξη, αρχικά σάρωσαν μια αρκετά μεγάλη συλλογή απολιθωμάτων του πανεπιστημίου. Έπειτα ανέλυσαν λεπτομερώς τα δεδομένα και κατέστησαν ένα εικονικό μοντέλο των οστών τους, έτοιμο για να εκτυπωθεί, δημιουργώντας έτσι πιστά αντίγραφα υψηλής ανάλυσης και λεπτομέρειας.

5407  Επιστήμονες δημιουργούν ρομποτικούς δεινόσαυρους με τη χρήση της 3D εκτύπωσης 5407Το επόμενο βήμα ήταν η συναρμολόγηση των ρομποτικών μοντέλων, τα οποία εκτυπώθηκαν σε αρκετά μικρότερη κλίμακα συγκριτικά με τους πραγματικούς δεινόσαυρους, ώστε να γίνει πιο εύκολα η μελέτη των κινήσεων και γενικά της συμπεριφοράς τους, με βάση τη δομή του σώματος και των άκρων τους. Για πρώτη φορά μετά από 150 χρόνια μελέτης των γιγαντιαίων προϊστορικών πλασμάτων, οι παλαιοντολόγοι είναι σε θέση να έχουν μια πιο άμεση και ξεκάθαρη εικόνα σε θέματα που μέχρι τώρα μόνο προβλέψεις και εικασίες μπορούσαν να κάνουν, με το περιθώριο σφάλματος να είναι αρκετά μεγάλο σε πολλές των περιπτώσεων.

Η 3D εκτύπωση είναι μια μέθοδος ικανή να χρησιμεύσει και να βοηθήσει στην παλαιοντολογία με ποικίλους τρόπους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστούν αντίγραφα προϊστορικών ζώων σε ακριβές μέγεθος προορισμένα για μουσεία, αλλά και παρόμοια μικρότερης κλίμακας, κατάλληλα για εκπαιδευτική χρήση σαν αντικείμενο μελέτης σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος