Επιτυχής τοποθέτηση κρανιακού εμφυτεύματος σε Χάσκι Σιβηρίας

//Επιτυχής τοποθέτηση κρανιακού εμφυτεύματος σε Χάσκι Σιβηρίας

Επιτυχής τοποθέτηση κρανιακού εμφυτεύματος σε Χάσκι Σιβηρίας

Διαγνώστηκε με όγκο στο κρανίο. Καλοήθη μεν, αλλά πολύ επικίνδυνο, καθώς με την πάροδο του χρόνου το οστέωμα στο επάνω τμήμα του κεφαλιού θα παρουσίαζε σταδιακή αύξηση στον κάθετο άξονα, με αποτέλεσμα τη συνεχή άσκηση πίεσης στον εγκέφαλο του συμπαθούς τετράποδου. Η χειρουργική επέμβαση κρίθηκε άμεση και αναγκαία για τη διάσωσή του, με κύριο σύμμαχο την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης, η οποία έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια μια αλματώδη πρόοδο στην κατασκευή ανθρώπινων εμφυτευμάτων, με ιδιαίτερα αυξημένα τα ποσοστά επιτυχίας. Ο τομέας της «ανθρώπινης» ιατρικής είναι χωρίς αμφιβολία άρρηκτα συνδεδεμένος με τον αντίστοιχο της κτηνιατρικής. Η ενδεχόμενη ανάγκη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αποκλειστικό προνόμιο του ανθρώπου. Δικαίωμα στη ζωή έχουν και τα ζώα, τόσο τα οικόσιτα όσο και εκείνα που βρίσκονται ελεύθερα στη φύση και τίποτα δεν αποκλείει πως σε κάποια περίοδο της ζωής τους θα χρειαστούν φροντίδα από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

Επιτυχής τοποθέτηση κρανιακού εμφυτεύματος σε Χάσκι Σιβηρίας 4

Αυτό ακριβώς συνέβη στην περίπτωση που προαναφέραμε, μέσα από μια πρωτοποριακή συνεργασία που έλαβε χώρα για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Ερευνητές από τη Σχολή Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, ένωσαν τη γνώση και τις δυνάμεις τους με το Πανεπιστημιακό ιατρικό κέντρο της Ουτρέχτης (UMCU) και κατάφεραν από κοινού, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της ψηφιακής τρισδιάστατης σάρωσης και της 3D εκτύπωσης, να κατασκευάσουν ένα κρανιακό εμφύτευμα από τιτάνιο, ώστε να αποκαταστήσουν το οστικό τμήμα που έπρεπε να αφαιρεθεί. «Εκμεταλλευτήκαμε ένα από τα πιο βασικά και κύρια πλεονεκτήματα της προσθετικής κατασκευής. Τη δυνατότητα του σχεδιασμού και της δημιουργίας ενός εμφυτεύματος απόλυτα εξατομικευμένου, το οποίο παρουσιάζει χαρακτηριστικά πλήρους προσαρμοστικότητας.», δήλωσε ο Bjorn Meij, καθηγητής κτηνιατρικής χειρουργικής.

Επιτυχής τοποθέτηση κρανιακού εμφυτεύματος σε Χάσκι Σιβηρίας Screenshot 1

Το 3D εκτυπωμένο εμφύτευμα κατασκευάστηκε από τιτάνιο για να προσδώσει αυξημένη αντοχή, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται από την απουσία της υποβαθμισμένης μηχανικής αντοχής, λόγω της πορώδους επιφάνειάς του, μια πρακτική που υιοθετήθηκε από την ιατρική ομάδα προκειμένου να επιτραπεί στο βιολογικό κρανιακό τμήμα, η ανάπτυξη και η ενσωμάτωση του τεχνητού μέρους, ώστε να παρουσιάζουν από κοινού ένα ενιαίο σύνολο. Η χειρουργική επέμβαση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, η περιπέτεια της υγείας του έλαβε τέλος και πλέον το Χάσκι Σιβηρίας δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Μόνο ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η εξέλιξη της συνεργασίας μεταξύ παραπλήσιων, αλλά στην ουσία διαφορετικής κατεύθυνσης ιατρικών κλάδων. Αν προσθέσουμε και τις δυνατότητες που μας δίνει η 3D εκτύπωση, τότε μπορούμε να μιλάμε για μια νέα εποχή στην ιατρική και την περίθαλψη.

Επιτυχής τοποθέτηση κρανιακού εμφυτεύματος σε Χάσκι Σιβηρίας Screenshot 2

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος