Η Siemens και η Materialise φέρνουν την 3D εκτύπωση στο πλευρό των ακτινολόγων

/, Εφαρμογές στην Ιατρική/Η Siemens και η Materialise φέρνουν την 3D εκτύπωση στο πλευρό των ακτινολόγων

Η Siemens και η Materialise φέρνουν την 3D εκτύπωση στο πλευρό των ακτινολόγων

Η είσοδος και η εξέλιξη της 3D εκτύπωσης στον τομέα της ιατρικής έχει ήδη επιφέρει σημαντικά οφέλη, ειδικότερα στον χώρο των εμφυτευμάτων και της προσθετικής. Βοήθησε να ξεπεραστούν δύσκολα προβλήματα και να βελτιωθεί αισθητά η διαδικασία της αποθεραπείας και της ανάρρωσης, καθώς και η γενικότερη ποιότητα ζωής των ασθενών. Υπάρχουν όμως αρκετοί τομείς στην ιατρική όπου μέχρι και σήμερα η 3D εκτύπωση δεν έχει καταφέρει να εισβάλει και να προσφέρει τα τεχνολογικά οφέλη της, όπως είναι για παράδειγμα η ακτινολογία. Σύντομα όμως όλα αυτά τείνουν να αλλάξουν μια για πάντα, καθώς μια πολύ αξιόλογη και πολλά υποσχόμενη  συνεργασία βρίσκεται στα σκαριά. Η Siemens Healthineers του μεγάλου Γερμανικού ομίλου Siemens AG και η Materialise ανακοίνωσαν πως πρόκειται να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να προσφέρουν εξελιγμένες δυνατότητες 3D εκτύπωσης στα νοσοκομεία όλου του κόσμου.

Η Siemens και η Materialise φέρνουν την 3D εκτύπωση στο πλευρό των ακτινολόγων DPKivwAVQAAMIuv

Αμφότεροι θα παράσχουν το απαραίτητο λογισμικό ώστε να υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής των δεδομένων από τις ακτινολογικές εξετάσεις των ασθενών και στη συνέχεια με βάση τις πληροφορίες αυτές να καταφέρουν να δημιουργήσουν τρισδιάστατα ανατομικά μοντέλα. Με τον τρόπο αυτό ο τομέας της ιατρικής απεικόνισης θα περάσει σε ένα πολύ πιο εξελιγμένο επίπεδο. Το Mimics in Print όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο λογισμικό που αναπτύχθηκε από την εταιρία Materialise θα επιτρέψει στους ακτινολόγους να μετατρέπουν τα δεδομένα της σάρωσης του σώματος σε ένα ψηφιακό, εκτυπώσιμο μοντέλο. Στη συνέχεια ένας 3D εκτυπωτής θα δημιουργεί ένα χειροπιαστό τρισδιάστατο ομοίωμα, με βάση το οποίο θα μπορούν οι γιατροί να πραγματοποιήσουν μια πολύ πιο λεπτομερή και ακριβέστερη διάγνωση.

Η Siemens και η Materialise φέρνουν την 3D εκτύπωση στο πλευρό των ακτινολόγων 013 syngomi hybrid coronary view 00279098 10

Με τον τρόπο αυτό,  σε δύσκολες καταστάσεις και περιπτώσεις ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος, η νόσος του Parkinson και οι διάφορες καρδιακές επιπλοκές, θα αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες για μια αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και ο δρόμος προς την πλήρη ίαση θα γίνεται όλο και πιο σύντομος. Με βάση τα παραπάνω, ο αντιπρόεδρος της Materialise, σχολιάζει: «Πιστεύουμε ότι η 3D εκτύπωση πρόκειται να φέρει την πραγματική επανάσταση στην ιατρική βιομηχανία και εμείς με τη σειρά μας θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους βελτίωσης της προσβασιμότητας του εξελιγμένου λογισμικού μας σε όλο και περισσότερους ασθενείς μέσω των νοσοκομείων. Συνεργαζόμενοι με την  Siemens Healthineers, είμαστε σε θέση να το πραγματοποιήσουμε, ώστε να καταφέρουμε να ζούμε όλοι μας σε έναν καλύτερο και υγιέστερο κόσμο».

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος