«‘Εξυπνα», 3D εκτυπωμένα πάνελ παραθύρων, μεταβαίνουν από το διάφανο στο ανακλαστικό και αντίστροφα

//«‘Εξυπνα», 3D εκτυπωμένα πάνελ παραθύρων, μεταβαίνουν από το διάφανο στο ανακλαστικό και αντίστροφα

«‘Εξυπνα», 3D εκτυπωμένα πάνελ παραθύρων, μεταβαίνουν από το διάφανο στο ανακλαστικό και αντίστροφα

Τα νέα έρχονται από το Πανεπιστήμιο του Delaware, όπου μια ερευνητική ομάδα αναπτύσσει πάνελ παραθύρων με «έξυπνα» χαρακτηριστικά. Αποτελούν προϊόν 3D εκτύπωσης  και λόγω των ιδιαίτερης φύσεως δυνατοτήτων τους θα μπορούσαν κάλλιστα να θεωρηθούν μια προσιτή λύση ως προς τη βελτίωση της αποδοτικότητας στη θέρμανση και την ψύξη σε διάφορους χώρους, όπως είναι για παράδειγμα τα σπίτια και τα αυτοκίνητα. Εφαρμόζοντας ένα ειδικό υγρό στο εσωτερικό τους, θα υπάρχει η δυνατότητα της άμεσης αλλαγής ως προς την ιδιότητά τους να αλληλεπιδρούν με το ηλιακό φως. Θα μπορούν εν κατακλείδι να λειτουργούν ως ανακλαστικές ή διαφανείς επιφάνειες αντίστοιχα, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα 3D εκτυπωμένα πάνελ είναι πιο εύκολο να κατασκευαστούν από τεχνικής απόψεως και επιπλέον θα είναι πιο προσιτά από το υπάρχον γυαλί μεταβλητής διαφάνειας που απλά έχει την τάση να σκουραίνει μέχρι ενός σημείου όταν δέχεται στην επιφάνειά του έντονο ηλιακό φως.

«‘Εξυπνα», 3D εκτυπωμένα πάνελ παραθύρων, μεταβαίνουν από το διάφανο στο ανακλαστικό και αντίστροφα smart 3d printed window panels liquid layer siwtch clear reflective 2

«Περιμένουμε ότι το κόστος των 3D εκτυπωμένων έξυπνων πάνελ θα ανέρχεται στο ένα δέκατο συγκριτικά με το αντίστοιχο των γυάλινων που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο. Ο λόγος της επίτευξης αυτής είναι πως με τη δική μας εκδοχή, ολόκληρη η επιφάνεια μπορεί να κατασκευαστεί με τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή διάφορων πλαστικών εξαρτημάτων, χωρίς να απαιτείται πολύπλοκη και εξειδικευμένη τεχνολογία επεξεργασίας των πρώτων υλών για την κατασκευή γυαλιού» ,εξηγεί ο Keith Goossen, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του προγράμματος.

«‘Εξυπνα», 3D εκτυπωμένα πάνελ παραθύρων, μεταβαίνουν από το διάφανο στο ανακλαστικό και αντίστροφα smart 3d printed window panels liquid layer siwtch clear reflective 1

Πώς όμως θα λειτουργούν αυτά τα έξυπνα πάνελ; Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας: «Αποτελούνται από 3D εκτυπωμένο πλαστικό, το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε ολόκληρη η επιφάνειά του να έχει ανακλαστικές ιδιότητες, να μπορεί δηλαδή με απλά λόγια να κατευθύνει το φως προς την κατεύθυνση από την οποία προήλθε. Επίσης, υπάρχει και ένα λεπτό στρώμα με τη μορφή μικρού θαλάμου στο επάνω μέρος του, μέσα από το οποίο μπορεί να εγχυθεί στο εσωτερικό του το ειδικό υγρό (που στην προκειμένη περίπτωση είναι το “σαλικυλικό μεθύλιο”), μετατρέποντας ολόκληρη την επιφάνεια του πάνελ σε ένα διάφανο, ενιαίο τμήμα. Χωρίς τη δυνατότητα αξιοποίησης ενός 3D εκτυπωτή, θα ήμασταν αναγκασμένοι να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία της χύτευσης, η οποία απαιτεί την κατασκευή ενός διαφορετικού καλουπιού για κάθε ξεχωριστή δομή που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Εκμεταλλευόμενοι όμως τα οφέλη της 3D εκτύπωσης, θα μπορέσουμε να εξελίξουμε και αναβαθμίσουμε την αποτελεσματικότητα στη διατήρηση της θέρμανσης και της ψύξης αντίστοιχα, είτε αφήνοντας το ηλιακό φως να διέλθει μέσα από τα πάνελ, είτε εκτρέποντάς το μακριά.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος