Το ηλιακό μας σύστημα, σε 3D εκτυπωμένες μινιατούρες

/, Χόμπυ & Παιχνίδια/Το ηλιακό μας σύστημα, σε 3D εκτυπωμένες μινιατούρες

Το ηλιακό μας σύστημα, σε 3D εκτυπωμένες μινιατούρες

Οι φίλοι της αστρονομίας έχουν από σήμερα έναν παραπάνω λόγο να είναι χαρούμενοι, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να αποκτήσουν πιστά 3D εκτυπωμένα αντίγραφα πλανητών και φεγγαριών του ηλιακού μας συστήματος. Το ηλεκτρονικό κατάστημα Little Planet Factory, διαθέτει προς πώληση, εκπληκτικής λεπτομέρειας και υψηλής ανάλυσης μινιατούρες των εντυπωσιακών αυτών ουράνιων σωμάτων. Η συλλογή είναι πολύ πλούσια, περιλαμβάνει τον ήλιο και όλους τους πλανήτες που περιστρέφονται σε σταθερή τροχιά γύρω από αυτόν και η εταιρία παρέχει στον ενδιαφερόμενο αγοραστή παραπάνω από μία επιλογές, ανάλογα με τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις του. Παρέχεται δηλαδή η δυνατότητα να αποκτήσει, αν θέλει, το αντίγραφο ενός μόνο πλανήτη, μέχρι τον συνδυασμό δύο ή και περισσότερων της αρεσκείας του και τέλος αν επιθυμεί μπορεί να εμπλουτίσει τη συλλογή του με ολόκληρο το ηλιακό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων όλων των πλανητών και των φυσικών τους δορυφόρων.

amazing-miniature-3d-printed-solar-systems-moons-and-planets-that-fit-on-your-desk-2  Το ηλιακό μας σύστημα, σε 3D εκτυπωμένες μινιατούρες amazing miniature 3d printed solar systems moons and planets that fit on your desk 2

Ο εμπνευστής και δημιουργός του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι Έλληνας και ονομάζεται Γιώργος Ιωαννίδης. Ζει στο Λονδίνο, όπου ταυτόχρονα εδρεύει η καινοτόμος εταιρία του και η εντυπωσιακή αυτή ιδέα ξεκίνησε από το μεγάλο του πάθος για την αστρονομία, καθώς από μικρός παρακολουθούσε ντοκιμαντέρ και εκπομπές όπως το Cosmos και εμπλούτιζε τη γνώση του, διαβάζοντας  Douglas Adams. Η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης κέντρισε γρήγορα το ενδιαφέρον του και μετά τις πρώτες δοκιμές, ενθουσιάστηκε τόσο πολύ από τη λεπτομέρεια και την υψηλή ανάλυση των πρωτότυπων μοντέλων, που αποφάσισε να δημιουργήσει την εταιρία Little Planet Factory και να διαθέσει τα δημιουργήματά του στη διαδικτυακή αγορά. Μέχρι και σήμερα τα περισσότερα αν όχι όλα τα ομοιώματα των πλανητών, ήταν κατασκευασμένα με την παραδοσιακή μέθοδο μέσα από καλούπια, είχαν μια αναγνωρίσιμη αντιαισθητική ραφή στην περιοχή του ισημερινού, άλλοτε πιο έντονη, άλλοτε λιγότερο διακριτή, ανάλογα πάντα με την ποιότητα κατασκευής.

amazing-miniature-3d-printed-solar-systems-moons-and-planets-that-fit-on-your-desk-3  Το ηλιακό μας σύστημα, σε 3D εκτυπωμένες μινιατούρες amazing miniature 3d printed solar systems moons and planets that fit on your desk 3

Στην περίπτωση όμως της 3D εκτύπωσης και της εταιρίας του Ιωαννίδη, o ενοχλητικός ισημερινός, όχι απλά δεν υφίσταται και ολόκληρη η επιφάνεια του αντιγράφου είναι ενιαία, αλλά διακατέχεται και από μια ανάγλυφη υφή, ανάλογα με τη μορφολογία της επιφάνειας του κάθε ουράνιου σώματος. Υπάρχει ακόμα και η δυνατότητα της παραγγελίας όλων των πλανητών σε πραγματική μεταξύ τους κλίμακα, ώστε ο αγοραστής να μπορεί να κατανοήσει καλύτερα και να δει στην πράξη το πόσο μεγαλύτερος είναι για παράδειγμα ο Δίας συγκριτικά με έναν άλλο πλανήτη, δίνοντας μια πιο ρεαλιστική και ολοκληρωμένη εικόνα για το τι επικρατεί εκεί έξω, στο αχανές διάστημα. Μόλις ολοκληρωθεί η εκτύπωση του κάθε μοντέλου, στη συνέχεια ο ίδιος ο Ιωαννίδης  αναλαμβάνει ένα χειροκίνητο τελικό έλεγχο για να βεβαιωθεί ότι όλα είναι ακριβώς όπως θα έπρεπε, και σαν τελευταία κατασκευαστική πινελιά εφαρμόζει ένα στρώμα προστατευτικής επικάλυψης με το ίδιο του το χέρι και από κει και πέρα η κάθε μινιατούρα είναι έτοιμη να πάρει τον δρόμο προς τη διαδικτυακή αγορά, με προορισμό τους λάτρεις της αστρονομίας.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος