Νέα, επαναστατικά νήματα (filaments) ενισχυμένα με διαμάντια

/, Υλικά & Νήματα (Filaments)/Νέα, επαναστατικά νήματα (filaments) ενισχυμένα με διαμάντια

Νέα, επαναστατικά νήματα (filaments) ενισχυμένα με διαμάντια

Όλοι μας κάπου έχουμε ακούσει τη φράση «τα διαμάντια είναι παντοτινά». Στα αρχαία Ελληνικά η λέξη «Αδάμας» σημαίνει ανίκητος, ακατανίκητος. Μια ονομασία που την προσέδωσαν στο συγκεκριμένο ορυκτό για την ιδιαίτερα αυξημένη σκληρότητά του. Επίσης, λόγω της λάμψης και της σπανιότητάς του, αποτελεί έναν από τους πολυτιμότερους λίθους του πλανήτη. Χάρη στην ανθεκτικότητά του χρησιμοποιείται κατά κόρον σε απαιτητικές βιομηχανικές εφαρμογές και όταν υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία αποκτά μια αξιοζήλευτη λαμπρότητα και στη συνέχεια μπορεί να τοποθετηθεί και να ομορφύνει τα πιο ακριβά κοσμήματα. Αυτοί είναι και οι βασικοί λόγοι που του δίνουν την έννοια του αιώνιου θα μπορούσαμε να πούμε, του «παντοτινού».

Νέα, επαναστατικά νήματα (filaments) ενισχυμένα με διαμάντια GettyImages sb10065243q 001 58a0bfc93df78c4758015f1f

Μέχρι και σήμερα ο μόνος τρόπος για να δοθεί το επιθυμητό σχήμα σε ένα ακατέργαστο, άμορφης μάζας διαμάντι, ήταν όπως προαναφέραμε, με τις κατάλληλες διαδικασίες επεξεργασίας. Όμως, φαίνεται πως σύντομα τα δεδομένα αυτά τείνουν να αλλάξουν μια για πάντα μέσα από μια καινοτόμα συνεργασία. Η Φινλανδική κατασκευάστρια εταιρία νανο  – διαμαντιών “Carbodeon” και η Ολλανδική, ειδική στον τομέα της 3D εκτύπωσηςTiamet 3D”, ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να κατασκευάσουν το πρώτο νήμα στον κόσμο ενισχυμένο με νανο – διαμάντια. Όπως ανακοίνωσαν από κοινού, θα μπορεί να τροφοδοτήσει έναν 3D εκτυπωτή για την παραγωγή αντικειμένων με τη μέθοδο της προσθετικής διαδικασίας. Μια άκρως σημαντική εξέλιξη στον χώρο της 3D εκτύπωσης με τεράστια οφέλη, τόσο σε βιομηχανικό επίπεδο όσο και στην εξατομικευμένη κατασκευή διαμαντιών για διάφορα κοσμήματα.

Νέα, επαναστατικά νήματα (filaments) ενισχυμένα με διαμάντια maxresdefault

Χρησιμοποιώντας μία τεχνολογία την οποία κατοχύρωσαν από κοινού  με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας , οι δύο εταίροι έχουν ήδη αναπτύξει τα πρώτα νήματα και έχουν θέσει σε εφαρμογή τις πρώτες δοκιμαστικές υλοποιήσεις. Τα νανο – διαμάντια, όπως υποδηλώνει και το ίδιο το όνομά τους, είναι μικροσκοπικά σωματίδια διαμαντιών με διαστάσεις  περίπου των πέντε νανο – μέτρων. Λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους είναι αδύνατο να τα διακρίνει το ανθρώπινο μάτι, όταν όμως βρεθούν συγκεντρωμένα σε καθορισμένες ποσότητες, εξακολουθούν να παρέχουν πολλές από τις μηχανικές ιδιότητες των εξαιρετικά σκληρών φυσικών διαμαντιών. «Συνδυάζοντας τις δυνάμεις μας καταφέραμε και αναπτύξαμε με επιτυχία 3D εκτυπώσιμα νήματα με ιδιαίτερα αυξημένη μηχανική και θερμική αντοχή που αγγίζει το 100%», δήλωσε ο Reid Larson, Διευθύνων Σύμβουλος της Tiamet 3D.

Νέα, επαναστατικά νήματα (filaments) ενισχυμένα με διαμάντια o5jiryynwkvhcbd

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος