Φοιτητής κατασκευάζει το πρώτο στον κόσμο 3D εκτυπωμένο υποβρύχιο Jetpack

//Φοιτητής κατασκευάζει το πρώτο στον κόσμο 3D εκτυπωμένο υποβρύχιο Jetpack

Φοιτητής κατασκευάζει το πρώτο στον κόσμο 3D εκτυπωμένο υποβρύχιο Jetpack

Υποβρύχιος κόσμος. Βρίσκεται τόσο κοντά μας, όμως για τους περισσότερους θεωρείται πως είναι κάτι απρόσιτο, εξωπραγματικό κατά μία έννοια. Στην καθημερινότητά μας ακούμε και μαθαίνουμε πολλά περισσότερα για το διάστημα, παρά για αυτά που κρύβονται  κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ένας τρόπος για να θαυμάσουμε, να αλληλεπιδράσουμε και να ξεπεράσουμε αρκετές φοβίες που σχετίζονται με το άγνωστο και τα υπέροχα θαλάσσια πλάσματα, είναι χωρίς αμφιβολία η κατάδυση. Είτε αυτόνομη, είτε ελεύθερη.  Μπορεί να ακούγεται σαν κάτι ανέφικτο, άκρως απαιτητικό και επικίνδυνο. Σαν μιας δύσκολης φύσεως ενασχόληση που προϋποθέτει ιδιαίτερα προσόντα και ικανότητες. Και όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη, σωστή εκπαίδευση, προσοχή πάνω από όλα και σεβασμός προς τη θάλασσα. Από κει και πέρα το μόνο που μένει είναι η εξερεύνηση και η βαθύτερη κατανόηση ενός μαγευτικού και απαράμιλλης ομορφιάς υποθαλάσσιου τοπίου. Και όλα αυτά γράφονται από έναν ενεργό δύτη (αυτόνομης κατάδυσης), που η πρώτη του εισπνοή μέσα στο νερό ήταν ικανή να αλλάξει τη ζωή του προς το καλύτερο.

Φοιτητής κατασκευάζει το πρώτο στον κόσμο 3D εκτυπωμένο υποβρύχιο Jetpack coral reef scuba diving tampa florida

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ταχύτερη κάλυψη των επιθυμητών αποστάσεων υποβρυχίως, κρίνουν ελλιπή την προώθηση που δίνουν τα πέδιλα. Ευτυχώς η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά και υπάρχει η λύση της χρήσης ενός υποβρύχιου σκούτερ. Κατάλληλο και ιδανικό για τους δύτες αυτόνομης κατάδυσης, ανεπαρκές για τους δύτες της ελεύθερης, καθώς δεσμεύει τα χέρια και λόγω όγκου δεν εξυπηρετεί τις σύντομες σε διάρκεια υποβρύχιες εξορμήσεις. Ο Archie O’Brien, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Loughborough του Ηνωμένου Βασιλείου, θέλησε με τη δική του φαντασία να σχεδιάσει και στη συνέχεια να κατασκευάσει με τη βοήθεια της τεχνολογίας της 3D εκτύπωσης ένα υποβρύχιο jetpack. Το μεγάλο προσόν της εφεύρεσής του είναι πως φοριέται σαν ένα απλό σακίδιο πλάτης, απόλυτα βολικό και εργονομικό. Για να δημιουργηθεί το εντυπωσιακό σύστημα πρόωσης, χρησιμοποιήθηκε κυρίως η μέθοδος FDM (Fused Deposition Modeling) ή αλλιώς «εναπόθεση τηγμένου υλικού». Ως καταλληλότερο νήμα (filament) επιλέχθηκε το PLA, ώστε να διατηρηθεί όσο γίνεται το χρηματικό κόστος της υλοποίησης σε χαμηλά επίπεδα. Ο φοιτητής ονόμασε CUDA το υποβρύχιο jetpack.

Φοιτητής κατασκευάζει το πρώτο στον κόσμο 3D εκτυπωμένο υποβρύχιο Jetpack fatherson 2

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της 3D εκτύπωσης, η συναρμολόγησή του είναι ιδιαίτερα εύκολη και μπορεί να ολοκληρωθεί σε μόλις 10 λεπτά. Αποτελείται από 45 τρισδιάστατα εκτυπωμένα επιμέρους τμήματα, τα οποία αρμονικά ταιριάζουν μεταξύ τους. Εκτός από αυτό, το CUDA λειτουργεί με μπαταρίες που μπορούν πολύ εύκολα να αντικατασταθούν, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη προσπάθεια από τον χρήστη. Λόγω της υποβρύχιας χρήσης, ήταν απαραίτητο να ληφθούν κάποιες προφυλάξεις. Τα 3D εκτυπωμένα μέρη επικαλύφθηκαν με εποξική ρητίνη για να διατηρηθεί η αυξημένη αντοχή και οι ενώσεις γύρω από τα ανοίγματα για τις μπαταρίες και τα ηλεκτρονικά, καλύφθηκαν με ειδική σιλικόνη για να διασφαλιστεί η αδιαβροχοποίηση. Επί του παρόντος, το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το CUDA εκκρεμεί. Ωστόσο, ο O’Brien ελπίζει μέχρι το 2019 να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ξεκινήσει με επιτυχία η κατασκευή και η διάθεση των πρώτων μοντέλων στην αγορά.

Φοιτητής κατασκευάζει το πρώτο στον κόσμο 3D εκτυπωμένο υποβρύχιο Jetpack beachjetpack 9

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος