Φοιτητές κατασκευάζουν 3D εκτυπωμένο ρομποτικό χέρι, με κόστος κάτω από 500 δολάρια

/, Μηχανολογία & Ρομποτική/Φοιτητές κατασκευάζουν 3D εκτυπωμένο ρομποτικό χέρι, με κόστος κάτω από 500 δολάρια

Φοιτητές κατασκευάζουν 3D εκτυπωμένο ρομποτικό χέρι, με κόστος κάτω από 500 δολάρια

Ένας ακρωτηριασμός, μια γενετική ανωμαλία ή μια δυσμορφία σε κάποιο μέλος του σώματος ενός σύγχρονου ανθρώπου, ίσως να δυσκολεύουν μέχρι ένα σημείο την καθημερινή του λειτουργικότητα. Σε καμία όμως περίπτωση η φιλική προς τα άτομα με αναπηρία σύγχρονη κοινωνία δε θα τον παραμερίσει, αναγκάζοντάς τον να στερηθεί ακόμα και τις βασικές χαρές της ζωής. Εδώ ακριβώς έρχεται να συμβάλει δραστικά η αλματώδης πρόοδος της ιατρικής επιστήμης. Έχει σημειώσει μια αξιοθαύμαστη ανοδική πορεία εδώ και πάρα πολλά χρόνια, βελτιώνοντας συνεχώς την ποιότητα και την ευελιξία που παρέχουν τα εξελιγμένης τεχνολογίας προσθετικά μέλη. Υπάρχει όμως ένα αξεπέραστο εμπόδιο, ένα τίμημα που θα κληθεί να «πληρώσει» ο χρήστης, ενώ στην ουσία δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να το πράξει. Δεν είναι άλλο από το χρηματικό κόστος, που σε πολλές περιπτώσεις ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες δολάρια.

Φοιτητές κατασκευάζουν 3D εκτυπωμένο ρομποτικό χέρι, με κόστος κάτω από 500 δολάρια manchester students 3d print robotic prosthetic hand under 500 2

Στο σημείο αυτό μπορούμε να πούμε πως γεννάται ένα ερώτημα – δίλλημα για κάποιον που επιθυμεί να προμηθευτεί ένα τεχνητό μέλος. «Εμφάνιση και λειτουργικότητα ή χαμηλό κόστος». Μια ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, θέλησε να καταφέρει να βρει τη «χρυσή τομή», σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας ένα τεχνητό ρομποτικό 3D εκτυπωμένο προσθετικό μέλος που θα συνδυάζει αυτά τα δύο βασικά χαρακτηριστικά.

«Ο απώτερος σκοπός μας δεν ήταν μόνο να υλοποιήσουμε μια προσιτή οικονομικά πρόταση. Θελήσαμε και εστιάσαμε στο γεγονός να κατασκευάσουμε ένα προσθετικό μέλος με αυξημένη λειτουργικότητα, αρεστό, με όμορφη εμφάνιση, ώστε να μην νιώθει άβολα κάποιος που το χρησιμοποιεί και κινείται εκτός σπιτιού. Να μην ντρέπεται και να μην νιώθει την επιτακτική ανάγκη να το κρύψει από τα γύρω βλέμματα. Από την άλλη όμως να μην εκτοξεύεται και το χρηματικό κόστος στα ύψη. Μπορούμε να πούμε πως σε πρώτη φάση το καταφέραμε και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι», δήλωσε εκ μέρους της ομάδας του ο φοιτητής μηχανολογίας Agboola-Dobson.

 

Φοιτητές κατασκευάζουν 3D εκτυπωμένο ρομποτικό χέρι, με κόστος κάτω από 500 δολάρια moshd2bgkempfeydoa3x

Το 3D εκτυπωμένο ρομποτικό χέρι με κόστος κατασκευής που δεν ξεπέρασε τα 430 δολάρια, είναι ικανό να εκτελεί με επιτυχία μια σειρά από λειτουργίες. Ακριβώς επειδή το κάθε δάχτυλο κινείται ξεχωριστά, μπορούν να πραγματοποιούνται κινήσεις πιο σύνθετης μορφής. Έτσι, ο χρήστης θα μπορεί να κρατήσει ένα ποτήρι, να χρησιμοποιήσει και μαχαίρι και πιρούνι, να καλύψει δηλαδή χωρίς κόπο τις περισσότερες καθημερινές του ανάγκες και συνήθειες. Το ρομποτικό τεχνητό μέλος ουσιαστικά ελέγχεται από αισθητήρες μυών που μπορούν να τοποθετηθούν στον βραχίονα του χρήστη. Μόλις οι μύες κινηθούν, οι αισθητήρες θα το ανιχνεύσουν και στη συνέχεια θα μεταβιβάσουν την πληροφορία στο ρομποτικό μέλος ώστε εκείνο να ανταποκριθεί με την ανάλογη δράση. Επίσης, είναι συμβατό με μια ειδική εφαρμογή για Smartphones και μπορεί να συνδεθεί μέσω Bluetooth, δίνοντας στον χρήστη τη δυνατότητα μικρο – ρυθμίσεων, προσαρμόζοντας τη λειτουργικότητα και την ευαισθησία των κινήσεων με βάση τις δικές του προτιμήσεις.

 

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος