Καθηγητής, μετατρέπει καραβόσκοινο σε 3D εκτυπώσιμο νήμα (filament)

/, Υλικά & Νήματα (Filaments)/Καθηγητής, μετατρέπει καραβόσκοινο σε 3D εκτυπώσιμο νήμα (filament)

Καθηγητής, μετατρέπει καραβόσκοινο σε 3D εκτυπώσιμο νήμα (filament)

Στη μακρινή Αυστραλία και πιο συγκεκριμένα στην Τασμανία, ένας καθηγητής κατάφερε και βρήκε τρόπο να ωφελήσει ταυτόχρονα τόσο το περιβάλλον, όσο και την κατασκευαστική βιομηχανία. Μετέτρεψε με επιτυχία, παλιά και χρησιμοποιημένα καραβόσκοινα, σε νήματα για 3D εκτυπωτές. Η έμπνευση του καθηγητή Marcos Gogolin, προήλθε από ένα ταξίδι αναψυχής που είχε κάνει το 2011 στη δυτική Αυστραλία. Περπατώντας κατά μήκος μιας ακτής, ήρθε αντιμέτωπος με το θέαμα του αποτελέσματος της αλόγιστης απόρριψης καραβόσκοινων, αρκετών μέτρων στο σύνολο τους, προκαλώντας του μια δυσφορία όσοn αφορά sτην επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

teacher-from-tasmania-making-3d-printing-filament-plastic-marine-rope-waste-3  Καθηγητής, μετατρέπει καραβόσκοινο σε 3D εκτυπώσιμο νήμα (filament) teacher from tasmania making 3d printing filament plastic marine rope waste 3

Αμέσως σκέφτηκε πως έπρεπε να κάνει κάτι για να βοηθήσει στον περιορισμό του προβλήματος. Η λύση ήρθε εντελώς συμπτωτικά, όταν μετά από περίπου 5 μήνες το σχολείο στο οποίο δίδασκε του παρέδωσε έναν 3D εκτυπωτή, για να παραδώσει μαθήματα 3D εκτύπωσης στους εκπαιδευόμενούς του. Αρχικά, ο τρόπος λειτουργίας του καινούργιου μηχανήματος τον ξένισε, καθώς θεώρησε πως με τη νέα τεχνολογία επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο το περιβάλλον, διότι χρησιμοποιείται πλαστικό για την κατασκευή των νημάτων. Στη συνέχεια όμως τον κέντρισε η ιδέα της κατασκευής οικολογικών και φιλικών προς το περιβάλλον πρώτων 3D εκτυπώσιμων υλών.

rope-  Καθηγητής, μετατρέπει καραβόσκοινο σε 3D εκτυπώσιμο νήμα (filament) rope

Σε συνάρτηση με την πρόσφατη εμπειρία του ως προς τη χρήση του 3D εκτυπωτή και την ανάγκη του να συμβάλει έμπρακτα στον περιορισμό της περιβαλλοντικής ρύπανσης, θέλησε να κατασκευάσει νήματα προερχόμενα από απορριφθέντα καραβόσκοινα. Για τις πρώτες του δοκιμές, προκειμένου να καταφέρει να λιώσει τα σκοινιά, χρησιμοποίησε ένα θερμαινόμενο πιστόλι του εμπορίου, το οποίο κανονικά τροφοδοτείται με ράβδους σκληρής σιλικόνης ή διάφανου πλαστικού. Το αποτέλεσμα των δοκιμών δεν τον άφησε ικανοποιημένο και σκέφτηκε με τη συμβολή των μαθητών του να κατασκευάσει μια πιο σταθερή, χειροποίητη μονάδα τήξης των καραβόσκοινων για τη μετατροπή τους σε λειτουργικό νήμα τροφοδοσίας του 3D εκτυπωτή.

8016550-3x2-700x467  Καθηγητής, μετατρέπει καραβόσκοινο σε 3D εκτυπώσιμο νήμα (filament) 8016550

Η δεύτερη και πιο ομαδική απόπειρα ήταν επιτυχημένη και πλέον η ομάδα του καθηγητή είχε πετύχει τον στόχο της. Την πλήρη μετατροπή παλαιών, χρησιμοποιημένων και φθαρμένων καραβόσκοινων, σε ποιοτικό νήμα 3D εκτύπωσης. Παρόλο που η μέθοδος της τήξης χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση πριν φθάσει στο σημείο να μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη βιομηχανική κλίμακα παραγωγής, είναι σίγουρα μια εντυπωσιακή καινοτομία, που δείχνει ένα ακόμα δρόμο προς μια αμοιβαία, συμβιωτική σχέση, μεταξύ του περιβάλλοντος και της τεχνολογίας της 3D εκτύπωσης.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος