Ο στρατός των ΗΠΑ, επενδύει στην 3D εκτύπωση

/, Μηχανολογία & Ρομποτική/Ο στρατός των ΗΠΑ, επενδύει στην 3D εκτύπωση

Ο στρατός των ΗΠΑ, επενδύει στην 3D εκτύπωση

Μια μεγάλη επένδυση στον τομέα της 3D εκτύπωσης ετοιμάζεται να λάβει σύντομα χώρα στις ΗΠΑ, αναβαθμίζοντας και εξελίσσοντας τον τομέα της εθνικής άμυνας. Ο συνολικός στρατιωτικός προϋπολογισμός των Ηνωμένων Πολιτειών για το 2018 έχει ήδη προταθεί και ανέρχεται στο ποσό των 639,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβάνοντας τη δυνατότητα για παραγωγή πρόσθετων υλών, μέσω της τεχνολογίας της 3D εκτύπωσης. Το επενδυτικό αυτό «πακέτο» καλύπτει τα κονδύλια για τις απαραίτητες δαπάνες του Υπουργείου Άμυνας, των στρατιωτικών κατασκευών μεγάλης κλίμακας, τη μισθολογική κάλυψη του αντίστοιχου ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και τον διορισμό ενός επικεφαλής στον γενικότερο στρατιωτικό τεχνικό τομέα. Το αξιοσημείωτο σε όλα αυτά και το πιο καινοτόμο είναι σαφώς το αυξημένο ενδιαφέρον του Υπουργείου Άμυνας της Χώρας για επένδυση και αξιοποίηση της 3D εκτύπωσης με σκοπό τη στρατιωτική χρήση.

proposed-us-military-budget-for-2018-suggests-increased-use-3d-printing-tech-1  Ο στρατός των ΗΠΑ, επενδύει στην 3D εκτύπωση proposed us military budget for 2018 suggests increased use 3d printing tech 1

Για την αναβάθμιση, εξέλιξη και υιοθέτηση νέων τεχνολογικών καινοτομιών, από το σύνολο του προϋπολογισμού αναμένεται να διατεθεί το ποσό των 13,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μέσα σε αυτό θα περιλαμβάνονται οι αεροπορικές επιδείξεις της DARPA, το σμήνος Perdix drone και φυσικά η ενσωμάτωση της τεχνολογίας της 3D εκτύπωσης σε ένα αρκετά μεγάλο πεδίο «δράσης» του στρατού των ΗΠΑ. Το αρχικό σχέδιο υλοποίησης της επένδυσης προβλέπει τη δημιουργία Ινστιτούτων Καινοτομίας της Άμυνας, προκειμένου να γίνεται πιο αποτελεσματική και εξειδικευμένη έρευνα για τα οφέλη της 3D εκτύπωσης σε «αμυντικό» επίπεδο. Επίσης αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ένα πρωτοποριακό σχέδιο, για μαζική εγκατάσταση 3D εκτυπωτών στα διάφορα πεδία δράσης ώστε να μπορούν να παραχθούν επί τόπου, εύκολα και γρήγορα, δυσεύρετα ανταλλακτικά, παρακάμπτοντας έτσι τις δυσκολίες της μεταφοράς τους λόγω της μακρινής απόστασης. Η εξοικονόμηση χρημάτων και ειδικότερα το κέρδος χρόνου, είναι χωρίς αμφιβολία ένας ιδιαίτερα κρίσιμος παράγοντας σε συνθήκες μάχης.

US-Army-Apache-helicopters-land-in-Germany-for-NATO-support-mission  Ο στρατός των ΗΠΑ, επενδύει στην 3D εκτύπωση US Army Apache helicopters land in Germany for NATO support mission

Με βάση τα παραπάνω και εφόσον ο προτεινόμενος προϋπολογισμός λάβει το πράσινο φως και εγκριθεί από την Ουάσινγκτον, υπάρχουν, και θα πρέπει στη συνέχεια να ξεπεραστούν και  μερικές «τεχνικής» φύσεως δυσκολίες. Η διαδικασία της πιστοποίησης 3D εκτυπωμένων τμημάτων, ειδικά για συστήματα που είναι κρίσιμα για την ασφάλεια, είναι συνήθως μια χρονοβόρος διαδικασία μέχρι να ληφθεί η τελική έγκριση από τις αρμόδιες επιτροπές. Εφόσον όμως δοθούν οι κατάλληλες πιστοποιήσεις, το πιο πιθανό είναι πως μέσα στα επόμενα χρόνια η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης θα κάνει αισθητή την παρουσία της και ενδεχομένως να αναβαθμίσει σημαντικά τον τομέα της παγκόσμιας στρατιωτικής άμυνας.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος