Η Volkswagen εγκαινιάζει πιλοτικό έργο για 3D εκτυπωμένα ανταλλακτικά

//Η Volkswagen εγκαινιάζει πιλοτικό έργο για 3D εκτυπωμένα ανταλλακτικά

Η Volkswagen εγκαινιάζει πιλοτικό έργο για 3D εκτυπωμένα ανταλλακτικά

Ο χώρος της αυτοκινητοβιομηχανίας και η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης τείνουν να ακολουθήσουν κοινούς δρόμους, καθώς η τελευταία εδραιώνεται όλο και περισσότερο ως πολύτιμο εργαλείο για τη δημιουργία ολοκληρωμένων προς συναρμολόγηση τμημάτων, στις γραμμές παραγωγής των εταιριών. Ο χώρος των ανταλλακτικών από την άλλη, μέχρι και σήμερα παρέμενε ανεπηρέαστος από αυτό, ακολουθώντας την ήδη προδιαγεγραμμένη «κλασσική» μέθοδο κατασκευής. Η Volkswagen, πασίγνωστη γερμανική εταιρία κολοσσός στον τομέα της αυτοκίνησης, προσπαθεί πλέον να διευρύνει τις δυνατότητες της 3D εκτύπωσης και πρόσφατα το ερευνητικό της τμήμα ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα κατασκευής ανταλλακτικών για τα οχήματά της, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αυτή ως μία βιώσιμη μέθοδο, μαζικής μελλοντικής παραγωγής των αναγκαίων αυτών εξαρτημάτων.

volkswagen-launches-pilot-project-for-3d-printing-spare-parts-1  Η Volkswagen εγκαινιάζει πιλοτικό έργο για 3D εκτυπωμένα ανταλλακτικά volkswagen launches pilot project for 3d printing spare parts 1

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο όμιλος Volkswagen ανακοίνωσε το νέο εγχείρημα, σε συνεργασία με το Τμήμα Ανάπτυξης και Τεχνολογικού Σχεδιασμού της Volkswagen AG. Ποιος είναι ο αρχικός στόχος? Να παραχθεί το πρώτο ανταλλακτικό χρησιμοποιώντας αποκλειστικά την 3D εκτύπωση. Η απόφαση για την έναρξη του προγράμματος είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς πολλά «κλασικά» αυτοκίνητα κινδυνεύουν να βγουν ή έχουν ήδη βγει σε αχρηστία, λόγω της έλλειψης των ανταλλακτικών τους, καθώς οι εταιρίες έχουν σταματήσει τις συγκεκριμένες γραμμές παραγωγής εδώ και αρκετά χρόνια. Οι τεχνικές διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και εφόσον η πρώτη δοκιμή στεφθεί με επιτυχία, αναμένεται να ανοίξει ένα μεγάλο κεφάλαιο αναβίωσης και αναδημιουργίας πιστοποιημένων ανταλλακτικών για αυτοκίνητα – αντίκες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ακινησία.

volkswagen-launches-pilot-project-for-3d-printing-spare-parts-2  Η Volkswagen εγκαινιάζει πιλοτικό έργο για 3D εκτυπωμένα ανταλλακτικά volkswagen launches pilot project for 3d printing spare parts 2

Το πρώτο κομμάτι που επιλέχθηκε να κατασκευαστεί μέσω ενός  3D εκτυπωτή προέρχεται από ένα Volkswagen Corrado και είναι ένας μικρός προσαρμογέας που το μέγεθός του δεν ξεπερνάει το αντίστοιχο ενός κέρματος του ενός Λεπτού του Ευρώ. Αυτή τη στιγμή οι δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη, με τις εκτυπώσεις να διαδέχονται η μία την άλλη μέχρι το αποτέλεσμα να θεωρηθεί ικανοποιητικό, καλύπτοντας τις τεχνικές και ποιοτικές απαιτήσεις με βάση τον στόχο που έχει θέσει η ομάδα του τμήματος  ανταλλακτικών της εταιρίας. Παρόλο που το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, κανείς από τους ειδικούς δεν αμφισβητεί πως η αρχή έγινε και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την εδραίωση της 3D εκτύπωσης ανταλλακτικών στον εντυπωσιακό χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος