Ο αθλητισμός και η γυμναστική γενικότερα είναι υγιή χόμπι, μια δημιουργική ασχολία που καλλιεργεί σώμα και πνεύμα, καθώς συμβάλει σημαντικά στην αναζωογόνηση και ενίσχυση του οργανισμού, θωρακίζοντάς τον ενάντια στις διάφορες παθήσεις και προβλήματα που ίσως κληθεί να αντιμετωπίσει σε κάποια περίοδο της ζωής του, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις, βόλεϊ, είναι μερικά πολύ ενδιαφέροντα και δελεαστικά αθλήματα για να αποφασίσει κάποιος να ασχοληθεί μαζί τους και να αντλήσει από αυτά τα οφέλη που έχουν να του προσφέρουν.
Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση που υπάρχει μια ευαισθησία σε κάποιο σημείο του σώματος, σε κάποιο άκρο κυρίως, εμποδίζοντας τον αθλητή η χομπίστα να ασχοληθεί με αυτό που αγαπάει; Κάποτε απλά θα αναγκαζόταν να τα παρατήσει, με το ψυχολογικό κυρίως κόστος να είναι σε πολλές περιπτώσεις μεγάλο και δυσβάσταχτο. Υπάρχει άραγε κάποιο “σωσίβιο”, ένα “στήριγμα”, που θα μπορέσει να του δώσει τη σωματική και κατά συνέπεια την ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζεται, ώστε να ξεπεράσει την αδυναμία – εμπόδιο της μέχρι τότε στιγμής; Υπάρχει, και ονομάζεται τεχνολογία της 3D εκτύπωσης.
Ήρθε σαφώς για να μείνει, δίνοντας ουσιαστικές λύσεις σε προβλήματα που ναι μεν φαίνονται απλά, αλλά έχουν πολυσύνθετο χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα μια αδυναμία στους αστραγάλους ενός αθλητή. Είναι σαφώς ένα σημαντικό πρόβλημα που δηλώνει παρουσία με την πρώτη ματιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός σοβαρού διαστρέμματος και γενικά μιας ορθοπεδικής βλάβης εφόσον οι αδύναμοι αστράγαλοι δεν έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν τη στήριξη που χρειάζεται το σώμα, ειδικά σε ξαφνικές και απότομες κινήσεις. Με τον 3D εκτυπωτή όμως να δηλώνει παρών και να απλώνει το τεχνολογικό του χέρι βοήθειας, το παραπάνω πρόβλημα ξεπεράστηκε με μεγάλη για τον αθλητή επιτυχία.
Για να κατασκευαστούν τα ειδικά 3D εκτυπωμένα στηρίγματα, αρχικά χρησιμοποιήθηκε ένα 3D scanner. Σαρώνοντας ολόκληρο το τμήμα των αστραγάλων και αποτυπώνοντας την κάθε ιδιομορφία τους, σκελετική και μυική, η 3D εκτύπωση των ορθοπεδικών στηριγμάτων ήταν πλέον η τελική και η μοναδική ουσιαστική λύση στο πρόβλημα αυτό. Παρέχοντας τη δυνατότητα χρήσης των στηριγμάτων με κάθε αθλητικό υπόδημα και προσφέροντας παράλληλα μια πολύ καλή αισθητική στο σύνολο της εικόνας του σωματικού άκρου, ο υποψήφιος αθλητής μπορεί πλέον να ακολουθήσει το αγαπημένο του σπορ – άθλημα, χωρίς περιορισμούς, νιώθοντας και γνωρίζοντας ότι μπορεί να σταθεί άξιος των περιστάσεων.