Το πρώτο 3D εκτυπωμένο σκάφος ιστιοπλοΐας στον κόσμο, θα λάβει μέρος στο «Mini Transat Ocean Race 2019»

//Το πρώτο 3D εκτυπωμένο σκάφος ιστιοπλοΐας στον κόσμο, θα λάβει μέρος στο «Mini Transat Ocean Race 2019»

Το πρώτο 3D εκτυπωμένο σκάφος ιστιοπλοΐας στον κόσμο, θα λάβει μέρος στο «Mini Transat Ocean Race 2019»

Θεωρείται ως ένα από τα πιο ιδιαίτερα ράλι ιστιοπλοΐας στον κόσμο. Η ονομασία του εύκολα θα μπορούσε να παραπλανήσει κάποιον. «Μικρό» από τη μία (mini), «διατλαντικό» από την άλλη (transat, συντομογραφία της λέξης trans – atlantic). Πώς άραγε θα μπορούσαν να συνδυάζονται αυτές οι δύο «αντικρουόμενες» έννοιες και να χαρακτηρίζουν έναν εντυπωσιακό ετήσιο θαλάσσιο θεσμό; Εύκολα κάποιος ο οποίος δεν είναι γνώστης των πραγμάτων θα μπορούσε να μπερδευτεί και να θεωρήσει πως ναι μεν η τοποθεσία αφορά κάποιο συγκεκριμένο τμήμα του Ατλαντικού ωκεανού, όμως το συνολικό μήκος της διαδρομής αφορά μια σχετικά περιορισμένη έκταση. Τελικά όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Το «μικρό» αφορά το μέγεθος του ιστιοπλοϊκού σκάφους, το οποίο εκτείνεται στα 6.5 μέτρα του συνολικού μήκους του. Αν συνυπολογίσουμε και την απόσταση των 7.450 χλμ που πρέπει διανύσουν οι συμμετέχοντες, η οποία ξεκινάει από τη Γαλλία και ολοκληρώνεται στη νήσο Martinique της Καραϊβικής, τότε πραγματικά μπορούμε να μιλάμε για ένα άκρως απαιτητικό ράλι ιστιοπλoΐας.

Η νεοσύστατη OCore, Ιταλική εταιρεία 3D εκτύπωσης και ρομποτικής, καινοτόμησε σχεδιάζοντας και υλοποιώντας το πρώτο στον κόσμο ιστιοπλοϊκό σκάφος, κατασκευασμένο με τη μέθοδο της προσθετικής κατασκευής. Το πρωτότυπο παρουσιάστηκε στο ενδιαφερόμενο κοινό κατά τη διάρκεια της ειδικής τελετής που φιλοξενήθηκε στο ιστιοπλοϊκό σωματείο CVS (Circolo della Vela Sicilia), στη Σικελία της Ιταλίας. Η OCore είναι μια εταιρεία που «επενδύει» στην επαναστατική της «υβριδική» τεχνολογία, ένα μείγμα προσθετικής κατασκευής και ρομποτικής. Στοχεύοντας άμεσα στη μεταποιητική βιομηχανία, χρησιμοποιεί τη 3D εκτύπωση για την παραγωγή εξαρτημάτων μεγάλου μεγέθους. Η κατασκευή του «σώματος» του καινοτόμου ιστιοπλοϊκού σκάφους αποτελεί τρανό παράδειγμα των δυνατοτήτων τόσο της OCore, όσο και της τεχνολογίας της 3D εκτύπωσης.

Το πρώτο 3D εκτυπωμένο σκάφος ιστιοπλοΐας στον κόσμο, θα λάβει μέρος στο «Mini Transat Ocean Race 2019» 44661689 266680984036130 6091748932793139200 o e1545307134646

Για να ολοκληρωθεί επιτυχώς το εν λόγω εγχείρημα, η OCore είχε την υποστήριξη δύο ακόμα μεγάλων εταιρειών. Της Autodesk και της Lehvoss Group. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του σκάφους είναι ένα πολυαμίδιο ενισχυμένο με ίνες άνθρακα, προκειμένου το σώμα του σκάφους να χαρακτηρίζεται από υψηλή αντοχή και ακαμψία, ενώ ταυτόχρονα το συνολικό του βάρος να είναι μειωμένο στο ελάχιστο δυνατό. «Η OCore, υποστηριζόμενη από τους εταίρους του έργου, έχει καταφέρει να αναπτύξει μια ειδική τεχνολογία, η οποία περιλαμβάνει ένα εξειδικευμένο λογισμικό το οποίο καθοδηγεί έναν ρομποτικό βραχίονα 3D εκτύπωσης. Η στοχευμένη απόθεση του υλικού πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας έναν ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος μιμείται τη μορφή πολύπλοκων οργανικών ενώσεων. Με τη μέθοδο αυτή καταφέραμε να προσδώσουμε στο 3D εκτυπωμένο σκάφος αυξημένη ελαφρότητα και ταυτόχρονα ισχυρή μηχανική αντοχή. Δύο πολύ σημαντικές πτυχές, που δεν θα μπορούσαν να συνδυαστούν με κανέναν άλλο τρόπο.», δήλωσε ο Daniele Cevola, Διευθύνων Σύμβουλος της OCore.

Το πρώτο 3D εκτυπωμένο σκάφος ιστιοπλοΐας στον κόσμο, θα λάβει μέρος στο «Mini Transat Ocean Race 2019» image002

 

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος