Ο Yngwie Malmsteen καλείται να προσπαθήσει να σπάσει την πιο ανθεκτική 3D εκτυπωμένη κιθάρα στον κόσμο

//Ο Yngwie Malmsteen καλείται να προσπαθήσει να σπάσει την πιο ανθεκτική 3D εκτυπωμένη κιθάρα στον κόσμο

Ο Yngwie Malmsteen καλείται να προσπαθήσει να σπάσει την πιο ανθεκτική 3D εκτυπωμένη κιθάρα στον κόσμο

Ο σουηδικός γίγαντας Sandvik – μια εταιρεία παραγωγής βιομηχανικών μετάλλων υψηλής ποιότητας – πρόσφατα αποκάλυψε την τελευταία εντυπωσιακή δημιουργία του. Την πρώτη στον κόσμο άθραυστη 3D εκτυπωμένη κιθάρα. Μάλιστα, για να δοκιμάσει και να διαφημίσει ταυτόχρονα την αντοχή της, κάλεσε τον παγκοσμίου φήμης εκκεντρικό μουσικό Yngwie Malmsteen, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει τη βίαιης μορφής αποδόμηση του συνόλου του σώματός της. Για όσους δεν τον γνωρίζουν, ο συγκεκριμένος κιθαρίστας είναι γνωστός για δύο λόγους. Ο πρώτος συνδέεται με τη «δημιουργία». Ως ταλαντούχος συνθέτης και τραγουδοποιός, κατάφερε να ξεδιπλώσει το ευρέως αναγνωρίσιμο ταλέντο του παίζοντας στην κιθάρα τις μουσικές μελωδίες που ο ίδιος είχε συνθέσει , ιδιαίτερα πολύπλοκες, ερμηνεύοντάς τες με εκπληκτική ταχύτητα. Ο δεύτερος από την άλλη παραπέμπει στην «καταστροφή». Τη μανία του να σπάει επάνω στη σκηνή αρκετές από τις κιθάρες του μετά την ολοκλήρωση μιας συναυλίας. Μια συνήθεια που έχει διχάσει έναν μεγάλο αριθμό οπαδών του.

Ο Yngwie Malmsteen καλείται να προσπαθήσει να σπάσει την πιο ανθεκτική 3D εκτυπωμένη κιθάρα στον κόσμο watch yngwie malmsteen try to break world first 3d printed smash proof guitar 5

Η 3D εκτυπωμένη κιθάρα της Sandvik κατασκευάστηκε με την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης και πιο συγκεκριμένα με τη μέθοδο DMLS (Direct Metal Laser Sintering), όπου μια δέσμη λέιζερ προσπίπτει επάνω σε μια συγκεκριμένη ποσότητα σκόνης τιτανίου, προκαλώντας την τήξη της και συνθέτοντας την τελική μορφή του 3D μοντέλου. Το σώμα της κιθάρας δημιουργήθηκε με ιδιαίτερα υψηλή λεπτομέρεια, ακριβώς επειδή η κάθε στρώση τιτανίου είναι λεπτότερη και από μία ανθρώπινη τρίχα. Εν συνεχεία, ο λαιμός και η ταστιέρα κατασκευάστηκαν από τη Sandvik Coromant (μια εταιρεία του ευρύτερου Sandvik Group), ειδικευόμενη στην κατασκευή βιομηχανικών εργαλείων. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε είναι ένα συμπαγές μπλοκ ανακυκλωμένου ανοξείδωτου χάλυβα, ώστε να προσδώσει αυξημένη αντοχή στην κρούση και ενισχυμένη ακαμψία. Τέλος, τα κουμπιά αυξομείωσης της έντασης, αλλά και η κεφαλή στήριξης των χορδών στο επάνω άκρο της κιθάρας, προέρχονται και αυτά με τη σειρά τους από 3D εκτυπωτή.

Ο Yngwie Malmsteen καλείται να προσπαθήσει να σπάσει την πιο ανθεκτική 3D εκτυπωμένη κιθάρα στον κόσμο watch yngwie malmsteen try to break world first 3d printed smash proof guitar 2

«Η τεχνολογία της προσθετικής κατασκευής μας επιτρέπει να δίνουμε υλική υπόσταση σε 3D μοντέλα εξαιρετικά πολύπλοκης φύσεως. Η 3D εκτύπωση είναι το μέσο δημιουργίας ελαφρύτερων, ισχυρότερων και πιο ευέλικτων εξαρτημάτων με εσωτερικές δομές που θα ήταν αδύνατο να υλοποιηθούν με την παραδοσιακή μέθοδο της χύτευσης.», δήλωσε η Amelie Norrby, μηχανικός του τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης της Sandvik. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η εταιρεία αποφάσισε να «επιστρατεύσει» τον Σουηδικής καταγωγής θρύλο του Rock και της Heavy Metal μουσικής, Yngwie Malmsteen, για να δοκιμάσει την αντοχή της 3D εκτυπωμένης κιθάρας και η αλήθεια είναι ότι τα βρήκε πολύ «σκούρα». Όλες οι προσπάθειες του απέβησαν άκαρπες, καθώς τα μόνα αντικείμενα που κατάφερε να σπάσει, ήταν εκείνα που στάθηκαν εμπόδιο στην καταστροφικής φύσεως καθοδική διαδρομή του 3D εκτυπωμένου μουσικού οργάνου.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος